Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Warto przejść z 50d na 7d

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    Rozumiem, że 15 megapixeli na APS-c to za gęsto, a 18 Mpix na APS-c to nie za gęsto?

Ludzie, czytacie czasem to co piszecie?
    Otóż nie tylko czytamy, ale też piszemy ze swojego doświadczenia. O kłopotach z rozdzielczością matrycy 50d jest wiele wątków i bardzo dużo postów na dpreview i na FM. Matryca 7d jest innej generacji. I to widać po obrazku. Ale żeby widzieć, trzeba patrzyć, a nie skupiać się na niepotrzebnych złośliwościach. Radzę jeszcze raz przeczytać cały mój post. A zaczepny to jest dobry granat

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Gdybyś powołał się na inną generację matrycy, nie byłoby problemu, ale powołałeś się na argument, który raczej jest kontrargumentem. Samo upakowanie matrycy nie jest tu żadnym wyznacznikiem, bo w 7d jest ono jeszcze większe. Poza tym pojawienie się nowych modeli aparatów, pociąga za sobą lawinę krytyki. Równie dużo było na temat beznadziejności matrycy 7d, a obecnie już zaczyna się krytykowanie matrycy 5dIII, co jest naturalne, zważywszy na psy, jakie wieszano jeszcze nie tak dawno na matrycy 5dII... Ja sam mam 50d i twierdzę, subiektywnie oczywiście, że ma dużo lepszą matrycę niż 350d, którego również posiadam. Zdjęcia są dużo ostrzejsze, niż na trzycyfrowym pradziadku i więcej jestem w stanie wycisnąć z jego rawów. Teraz pytanie, czy faktycznie te aparaty różni taka przepaść, czy jednak może to ja, przez te kilka lat nauczyłem się lepiej radzić sobie z cyfrową lustrzanką?

ps. Teraz 50d ze swoją beznadziejną matrycą jest "qltowe", za to następca 60d na bank będzie "krokiem w tył"... o ile będzie.
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 20-04-2012 o 12:37
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    ad. 1 czyli 50d -> 7d: nie warto.
    +1

Zamienił stryjek kijek na kijek.
    Blog | DeviantArt
    A900,5Dmk2

Dopiero zaczyna

Domyślnie

matryce canona "staly sie zrypane" po tym jak sony wypuscilo swoje cmosy
    zaczelo sie od nikona d300 i sony alpha700

okazalo sie ze matryca sony nie generuje bandingu i ma mniejsze szumy jak w canonie

wtedy canoniarze zobaczyli ze maja zrypane matryce

potem dostali kolejny cios w postaci pentaxa k5 ktory pobil wszystko w glebi koloru, dynamice

do dzis canonowskie matryce robia bardzo brzydki banding nie wazne czy to 5d mk3 czy 30d czy cokolwiek innego

tylko ze w starszych aparatach nie ma tak specjalizowanych procesorow do odszumiania
    ale da sie to zrobic tez softem, recznie, pluginami

nie ma sie co spierac o jakies niuanse, wszystkie generuja bardzo podobny obrazek
    czy cut mniej ostre czy minej pixeli, co za roznica, w sieci nie prezentuje sie tak ogromych fotek a watpie abys robil mega bilboardy, poza tym jesli nawet, to roznica 2 megapixeli czy ciut miejszej ostrosci niczego nie zmieni

moim zdaniem z 50d warto przesiac sie na 5d a nie na 7d
    lub na inny system
    Ostatnio edytowane przez Marcin5D ; 20-04-2012 o 14:30

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Dziękuję za opinie. Potwierdziły moje poglądy na ten temat. Jak tylko znajdę kupca na swoje 50d poszukam jakiegoś 5d MK II Bydzie bieda za szklarnią ale z rzeczywiście skok z cropa na cropa to nie jest dobry pomysł.

Coś już napisał

Domyślnie

będzie Pan zadowolony...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak to słuszna decyzja. Przechodzenie z jednego cropa na drugi to IMHO bezsens - chyba że dla filmowania ale wtedy lepiej kupić 600D niż 7D
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak to słuszna decyzja. Przechodzenie z jednego cropa na drugi to IMHO bezsens - chyba że dla filmowania ale wtedy lepiej kupić 600D niż 7D
    A to się uśmiałem .... ja na ten przykład zawsze zmienia cropa na cropa. Będę tak robił do momentu aż zostanie tylko FF i wtedy przestanę focić! Przede wszystkim, drogi autorze nie napisałeś co i jak focisz, albo raczej napisałeś bardzo ogólnie. Druga sprawa ... Twojego 50D i 7D dzieli przepaść jeśli chodzi o matrycę i AF na korzyść 7D. Radzę rzucić okiem na dpreview w recenzję 1D MKIV, w której jest porównanie rzeczonego i 7D. Dowiesz się ile mają wspólnego i jakie niewielkie dzieli te dwa od 5D MKII jeśli chodzi o obrazek. 50D to chyba najmniej udana puszka dwucyfrowa Canona. Jeśli bawisz się w przyrodę, samoloty, reporterkę, street foto i inne tego typu, a nie chorujesz na UVA, to daruj sobie FF pod tytułem 5 D, no chyba, że 1D X.

Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez sfw ; 21-04-2012 o 18:03

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Bardziej zdjęcia portretowe, plener ślubny, repo ślubne. O 7d myślałem jedynie ze względów finansowych ale jak to się mówi, że biedny nie może szukać oszczędności bo dwa razy straci. Dlatego zainwestuję w body a dopiero potem w lepsze szkła. W każdym razie dziękuję za każdą opinię.

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    50D to chyba najmniej udana puszka dwucyfrowa Canona. Jeśli bawisz się w przyrodę, samoloty, reporterkę, street foto i inne tego typu, a nie chorujesz na UVA, to daruj sobie FF pod tytułem 5 D, no chyba, że 1D X.

Pierwsze słyszę że to najmniej udana puszka, zwłaszcza że po wejściu 60d uważna jest przez wielu za kultową
    Dwa - autor wyraźnie napisał co fotografuje i że żadna z wymienionych przez Ciebie dziedzin go nie interesuje, więc wygląda na to że przesiadka na FF to dla niego najlepszy wybór

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów