Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: iso 3200 w 7D a 40 D

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    szum na 7D jest o wiele mocniejszy niż na 40D!

40d iso 1600:
    http://img607.imageshack.us/img607/5388/40d1600.jpg

7d iso 1600:
    http://img16.imageshack.us/img16/8563/7d1600.jpg

cropy 1:1, na iso 3200 jest podobna różnica, i 40d i 7d szumi zauważalnie mocniej.
    Drogi Kolego, porównanie jakości obrazków ma sens tylko gdy:
    a. interesuje Cię jakość obrazka, bo po to fotografujesz - ale wtedy bądź łaskaw popracować nad materiałami usuwając z nich śmieci matrycowe (w końcu to tylko jeden ruch suwaczkiem),
    b. interesuje Cię bezpośrednie, surowe porównanie matryc (trochę bez sensu ale czemu nie ?) - ale wtedy bądź łaskaw wykonać test tego samego obiektu, w tych samych warunkach i takim samym obiektywem.
    Inaczej dołączasz się do 90 %-wej większości produkującej w internecie bzdurne legendy a przecież zawsze przyjemniej należeć do tej bardziej cenionej mniejszości.
    Zwróć uwagę na pewien drobiazg: obrazek z 40-tki ma znaczne, widoczne szumy na całej powierzchni, po odszumieniu znacznie stracisz i na detalu i jakości koloru. W 7-ce szum masz w tej cześci która jest najmniej istotna, usuniesz go bez problemu a to co istotne na zdjęciu pozostanie w zadawalajacej jakości.
    O przeskalowaniu do rozdzielczości 40-tki nawet nie chce mi się wspominać (nie ma zresztą takiego obowiązku).
    Ostatnio edytowane przez andrzej3k ; 21-04-2012 o 18:37

Pełne uzależnienie Awatar gadget_zary
    Miasto
    Żary/Wrocław

Domyślnie

Ostatnio robiłem sobie (po ponad pół roku posiadania 7d) testy ISO. Akurat nie jestem u siebie i nie mam jak wrzucić wycinków ale wyszło mniej więcej tyle, że spokojnie można używać do 3200, a nawet wyższe (4000,5000,6400) są w ostateczności do zaakceptowania po lekkim odszumieniu w LR. Z tym, że ja nie oglądam zdjęć w 100% i nie wyciągam o 3-5EV.

PS. Ja w 20d spokojnie używałem ISO 1600 i dało się to przeżyć.

Domyślnie

link - 7D, przewaga zdjęć przy ISO 1600, kilka na 3200 i kilka na 800.

Jeśli komuś zależy to podeślę kilka wycinków.

1600 jest zupełnie normalne, nawet z JPEG przy niskim stopniu odszumiania.

Wszystko zależy od jakości światła, nie od jego ilości. Można zrobić dobrze wyglądające zdjęcie przy ISO 6400 i kiepskie przy ISO 800.

Początki nałogu Awatar KNC

Domyślnie

Andrzeju wybacz, ale przerobiłem dwie 40tki, którymi wykonałem mnóstwo zdjęć, od pół roku mam 7d i również nim focę więc mam porównanie co do tych puszek.
    7d ma nie niewątpliwe zalety ale ma też wady. Jeśli ciężko Ci przeżyć że Twoje 7D szumi mocniej niż stare 40D to Twój problem:P.
    co do "a" to nie mam pojęcia o jakich śmieciach matrycowych mówisz...
    co do "b" akurat to ten sam obiektyw i podobne warunki oświetleniowe.
    Matryca 7D szumi mocniej i koniec kropka.

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KNC Zobacz posta
    ....
    Matryca 7D szumi mocniej i koniec kropka.
    No, to jest argument :-).
    Szczerze mówiąc - nie przekonałeś mnie. Wolałbym jednak porównanie naprawdę identycznego ujęcia.
    A szum 7d nie jest dla mnie żadnym problemem :-). Miałem pełnoklatkową Alfę 900. Przy niej obrazek 7d jawi się niczym błyszcząca glaca. I to na wszystkich wspólnych ISO.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów