Sam używam od niedawna amatorsko K-5, póki co jestem zachwycony, mały i poręczny sprzęcik nie rzucający się w oczy (nikon d7000 jednak już znacznie większy i przez to mniej dyskretny). Jakość optyczna małych metalowych limitedów (oraz starych manuali "tanich jak barszcz" na alledrogo, ale świetnych optycznie - potwierdzenie ostrości i stabilizacja matrycy gratis) razem z dynamiką matrycy K-5 to już zestaw naprawdę rewelacyjny, zwłaszcza do nie rzucających się w oczy strzałów ludzi np. na ulicy, czy na imprezie. Można też wystartować od dość tanich, dobrych i jasnych stałek DA 35 mm/f2,4 i FA 50 mm/f1,4.
Aczkolwiek trzeba się liczyć, że dostęp do szkieł jest trudniejszy, stąd też właśnie sam się mocno zastanawiam nad dodatkowym zestawem canon 5D z tanim 35 mm i 85 mm, bo uzyskanie tanich jasnych "stałek" o ekwiwalencie tych ogniskowych na matrycy FF w systemie pentaxa póki co jest niemożliwe
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a tak poza tym to zapomniałem się przywitać, bo to mój pierwszy , no w sumie teraz drugiwpis na Forum CB, pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!