Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Dziwne zjawisko podczas obróbki RAW`ów

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Dziwne zjawisko podczas obróbki RAW`ów

Witam, zaobserwowałem dziwne zjawisko (jak dla mnie), mianowicie po zrzuceniu plików RAW z canona (5d mk II ) do lightrooma i wejściu w moduł Develop. Pracuje na dwa monitory, i na podglądzie podczas obróbki pliku RAW zaobserwowałem różnice w wyglądzie tego samego zdjęcia, kiedy podglądam je podczas obróbki w Develop (jest lekko "zmiękczone") a po przejściu do library na podglądzie to samo zdjęcie jakby lekko dostaje wyostrzenia, ponownie kiedy wejde w Develop i rusze jakimkolwiek suwaczkiem zdjęcie znowu lekko się zmiękcza a po powrocie do Library wraca lekkie wyostrzenie.
    Co to może być? Czy to normalne?
    Canon 5D MKII, 17-40 f/4.0 L, 50 f/1.4, 70-200 f/4.0 L, Speedlite 580EXII

Coś już napisał

Domyślnie

Też zauważyłem u siebie coś podobnego (L4.0, 5DI) - po ruszeniu jakimś suwaczkiem zmniejsza się nieznacznie ostrość zdjęcia na podglądzie.
    Po przyjrzeniu się stwierdziłem, że to stan chwilowy na czas obliczeń wprowadzenia zadanej suwaczkiem zmiany - po kilku sekundach obraz powraca do właściwej ostrości.

Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Dokładnie, mam to samo, wcześniej nie zauważałem tego zjawiska. Ale widocznie tak musi być
    Canon 5D MKII, 17-40 f/4.0 L, 50 f/1.4, 70-200 f/4.0 L, Speedlite 580EXII

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

W Capture One zdjęcia też są trochę bardziej miękkie podczas obróbki niż na zapisanym jpg'u.
    Na pewno chodzi o zwiększenie wydajności renderowania na bieżąco.

Uprawnienia umieszczania postów