Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: jaką lampę wybrać

Pełne uzależnienie

Domyślnie

EX580 lub YN565, w tej drugiej brak HSS (co troche boli) i nie moze pracowac tylko jako slave, moze sa takie same. Jak masz kase, to pierwsza bym bral systemowa EX580, wlasnie ze wzgledu na HSS, a potem dokladac inne. Studyjne zamiast jakiegokolwiek flasha to nie jest dobry pomysl, mobilnosc flashy jest nie do przecenienia. Z wlasnego doswiadczenie moge powiedziec, jak bylo. Kupilem EX580, potem jedna studyjna lampe, potem doszlo YN (560, 468 i 2x565EX) i ST-E2. W zasadzie lampa studyjna kurzy sie na polce, bo szybciej i prosciej pracuje sie zestawem flashy + ST-E2
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 18-04-2012 o 02:25

Coś już napisał Awatar Sieku

Domyślnie

a jesli te lampy maja od 1/800 to ponizej tego czasu nie pojdzie ?

Coś już napisał

Domyślnie

Owszem pójdzie tylko wtedy transmisja jest droższa Obecnie HSS obsługuje tylko kilka transmiterów Pixel King(500 zł za parę), Phottix Odin(1300 zł za parę), Pocket wizzard(1300zł za parę). Mimo iż w teście pixel kinga napisałem, że hss na poziomie 1/8000 to bujda to ostatnio dwa razy sprawdzałem taką prędkość i za każdym razem działało więc w tym temacie jest różnie.

Jaka lampa? Canon 580 ex II. Jeśli będziesz miał nowoczesny aparat to przestawisz sobie siłę błysku z poziomu menu. Do tego obecnie wchodzi 600ex i 580 cena poszła w dół więc można taniej kupić używany model.

P.S ceny transmiterów są podane na oko

Domyślnie

mam 50D wiec chyba taka opcje ma ale dokladnie nie wiem bo nigdy na nim lampy nie mialem ale mysle zmienic z czasem na 5D mk 2 albo mk 3 ale to jak bede mial fundusze bo nie wiem tez czy mk 3 jest wart tej doplaty. skoro ja nie robie filmow
    Ostatnio edytowane przez Sieku ; 19-04-2012 o 12:12

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    430 niestety nie ma HiSpeeda...
    Oczywiście że posiada HSS.
    EOS + Speedlite

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sieku Zobacz posta
    mysle zmienic z czasem na 5D mk 2 albo mk 3 ale to jak bede mial fundusze bo nie wiem tez czy mk 3 jest wart tej doplaty. skoro ja nie robie filmow
    przeczytaj ten wątek:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=82469

chociaż nie wiem czy odpowie na Twoje wątpliwości

Domyślnie

Jak na początek to ja się podpisuję pod lampką zewnętrzną np takim Nissinem. Można ją i w plener wynieść i w domu urodziny cioci pofotografować. Ogólnie na start najlepsza.

Domyślnie

a naszlo mnie jeszcze takie pytanie czy jakos rozni sie efekt lamp studyjnych od systemowek chodzi mi o to czy idzie np poznac kiedy studyjne a kiedy systemowe . czy raczej roznica jest nie wielka w oswietlaniu ta a ta ? i jeszccze kiedy bardziej przydaja sie studyjne a kiedy systemowe ?

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Zależy od mocy... Studyjne możesz kupić o większej mocy niż systemowe, więc zamiast łączyć trzy aparatowe kupujesz jedną 800W studyjną i po problemie...

Przy kilku takich mocnych lampach ogranicza Cię tylko wyobraźnia
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Domyślnie

a np zdjęcia w plenerze lepiej studyjnymi czy systemowymi i kiedy przydaje się ta moc lamp ?? bo nie wiem czy np moje zdjęcia i scenerie potrzebują takiej mocy

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów