Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: Studyjna czy systemowa i inne dylematy

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

"softa można zrobić samemu" ... no można... można też kupić sobie białą parasolkę w rossmanie i zaoszczędzone pieniądze wydać na dobry obiad
    Można zrobić softa, a tym bardziej do lampy reporterskiej, ale jak się policzy ile czasu i materiałów jest potrzebne do stworzenia softa 60x90 to okaże się, że zbudowany przez nas sprzęt, który dodatkowo jest średnio funkcjonalny (np. do szybkiego rozkładania etc.) kosztował nas (przeliczając czas pracy i koszty materiałów) tyle co ten ze sklepu. Podziwiam i chętnie podpatrzę jak ludzie montują octy 120 czy nawet te softboxy 60x90 z odpowiednim materiałem dyfuzyjnym i może kiedyś sama zrobię, na razie nie mam czasu, bo robię zdjęcia
    A co do parasolek to niestety w dużej części muszę się zgodzić z kolegą wyżej - zaletami parasolek są ich cena i waga/rozmiar po złożeniu, jeżeli chodzi o sposób rozpraszania światła, a także stabilność przy lekkim wietrze to jednak softbox sprawdzi się zdecydowanie lepiej.
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

Mysle ze zdecyduje sie na rozkladany - tak bedzie najlepiej, ale zobaczcie tu:

http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html

czemu wiekszy jest tanszy ? Czy do 580tki 80x120 nie bedzie za duzy ?

Do tego musze dokupic mocowanie do lampy systemowej - tam w opisie jest mocowanie bowens - jak to rozumiec ?
    Canon

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arekhit Zobacz posta
    Mysle ze zdecyduje sie na rozkladany - tak bedzie najlepiej, ale zobaczcie tu:

czemu wiekszy jest tanszy ? Czy do 580tki 80x120 nie bedzie za duzy ?

Do tego musze dokupic mocowanie do lampy systemowej - tam w opisie jest mocowanie bowens - jak to rozumiec ?
    Ten większy nie ma możliwości zamontowania grida, dlatego jest tańszy.

Do lampy systemowej w zasadzie optymalny softbox będzie do rozmiaru 60x60 cm, większe już niekoniecznie z uwagi na konstrukcję i kształt palnika lampy systemowej. Z tym, że jak kupisz większy z mocowaniem typu bowens, to potem możesz go wykorzystać do lamp studyjnych posiadających takie mocowanie, o ile masz w planach zakup takich lamp.
    Potrzebujesz jeszcze uchwyt statywowy do lamp systemowych, z mocowaniem typu bowens - we wskazanym przez Ciebie sklepie masz taki do jednej lampy, albo do 3 lamp i do tego możesz użyć większy softbox prostokątny lub ośmiokątny.

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

Kuba 1 - dzięki , cos juz wiem

Jeszcze jesli chodzi o wyzwolenie bezprzewodowe 580exII to
    http://allegro.pl/transmiter-podczer...259230200.html
    takie cos ?
    przyszlosciowo chcialbym tez w studyjnej uzyc i ew wyzwolic 580 + inna jeszcze lampe.
    Canon

Domyślnie

Podczerwień, słabe rozwiązanie. Urządzenia muszą patrzeć sobie w "oczy". Nie wierzysz niech ktoś stanie pomiędzy pilotem TV i TV i spróbuj przełączyć kanały.
    regulamin pkt. 8

Bywalec Awatar arekhit
    Miasto
    SANOK

Domyślnie

aha , to pewnie pixel king zostaje hm .. ?
    Canon

Domyślnie

Polecam PockteWizarda. Wyzwolisz i systemówki i studyjne. i w systemówkach przeniesiesz pomiar światła.
    regulamin pkt. 8

Uzależniony

Domyślnie

Z tym, że za PocketWizard zapłacisz jakieś ~1500PLN bez TTL, a za jakiś Pixel, Yongnuo czy Phottix zapłacisz 180-300PLN w zależności od modelu. Na TTL w wersji chińskiej trzeba wydać ok.400PLN.
    Nie miałem PocketWizarda, więc nie wiem czy dopłacamy tylko za markę, czy również za logikę obsługi.
    Posiadam Pixel Knight z TTL, ale w 90% przypadków fotografuję w trybie manualnym. Regulacja siły błysku w manualu jest tu moim zdaniem dość upierdliwa z pow. obsługi wszystkiego tylko 2-ma przyciskami, ale to tylko przy użyciu lamp systemowych oczywiście. Studyjne i tak ręcznie ustawiam i tu najsensowniejszą inwestycją był ..światłomierz z pomiarem błysku.

Coś już napisał
    Miasto
    Lodzkie

Domyślnie

Ja mam softboxa 60x60 normalnego przerobionego pod systemówke. I mówię ci bierz taki rozkładany automatycznie, składanie tego co mam w plenerze to katorga. Po za tym jak nie masz studia a robisz zdjęcia w różnych dziwnych miejscach typu las to zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy.

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

jeśli chodzi o mobilność - w kwestii softboxu szybkiego rozkładania - całkowicie się zgadzam, składanie tradycyjnego softa zawsze wiąże się dla mnie z niepokojem o to, że przy montażu jednak coś połamię, albo zachaczę i rozedrę. Oczywiście można dojść do pewnej wprawy, ale... naprawdę jest różnica ^^

A apropo "zastanów się nad kilkoma lampami systemowymi nie koniecznie z literą C na początku nazwy." Czepiając się pojęć, myślę że chodziło o lampy reporterskie, a niekoniecznie systemowe - do Canona lampą systemową będzie tylko ta z "C" na początku (no nie?).
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów