Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: Zmiana systemu na FF od C ??

Domyślnie Zmiana systemu na FF od C ??

Witam

Mam pytanie do użytkowników FF Canona. Z racji, że wyszedł już 5d mk3 ceny 5d mk1 są bardzo atrakcyjne i zastanawiam się czy nie wykorzystać tego aby wejść w system C. Jestem Nikoniarzem nie będę ukrywał i siedzę w Dx a mianowicie d90 + osprzęt. Niestety ceny ff w N są duże a biorąc pod uwagę że żaden obiektyw mi nie pasuje to i tak muszę wysprzedać cały system ( zostaną tylko filtry). Fotografuje czysto amatorsko, bez zarabiania na tym głownie krajobrazy i plenerki. Po wyprzedaży mojego sytemu mogę kupić w dobrym stanie 5d + 17-40 L. Pytanie tylko czy warto gonić za tą teoretyczna magią zdjęć z FF.
    Byłbym wdzięczy jakby ktoś mógł zapodać mi jakiegoś rawa z 5d abym mógł zobaczyć sobie w LR4 jak to wygląda i czy faktycznie będą miał różnice w jakości. Czy w ogóle jest sens pakować się mark 1 czy zbierać na mk2 albo d700.
    Tylko bez wojen systemowych proszę i roztropne odpowiedzi bo choruje na 5d ale próbuje racjonalnie do tego podejść (żona).

Coś już napisał

Domyślnie

Sam mialem ten problem(chcialem wejsc w D700 ale ceny sa szalone)Nie jestem pewien do czego ci FF ale sadze ze pomijajac kiepski AF(w porownaniu z Nikonem choc D90 ma podobny system AF do 5d)odczujesz bardzo pozytywnie przesiadke na FF i sadze ze warto(nie chce sie wypowiadac na temat 17-40)Swoje manualne sloiki pod Nikona zostawilem i mam nadzieje wrocic do Nikona ale nie przy cenach 6tys za uzywane D700

Początki nałogu

Domyślnie

przy krajobrazie nie zauważysz praktycznie żadnej różnicy w obrazowaniu pomiędzy canonem 5d1 a 5d2 (główne różnice to lepsze używalne iso w 5d2 i lepszy wyświetlacz + filmy) także w tym wypadku 5d1 spełni swoje zadanie idealnie
    W fotografii najważniejszy jest pomysł, dobre światło i jeszcze raz pieniądze.

Bywalec Awatar mnocon
    Miasto
    Slask

Domyślnie

wg mnie ceny mk2 sa na poziomie takim jakim byly
    narazie mk3 nie spowodowal jakis wielkich obnizek cen mk2

edit
    sorki niedoczytalem ze chcesz kupic mk1
    Ostatnio edytowane przez mnocon ; 17-04-2012 o 11:54
    Canon | 1D X | 40d | EOS M | 24-70 2.8 L II | 50 1.4 | 85 1.8 | 430 EXII | 600 EX RT | XH A1 |

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Odpowiem Ci posługując się własnym przykładem. Zanim zmieniłem system i zdecydowałem się na FF eksploatowałem kilka lat Sony a700, który mniej więcej może odpowiadać parametrom d90 (mam na myśli wielkość matrycy, poziom używalnego iso itd.). Również ze względów ekonomicznych pomyślałem o Canonie, bo ceny interesujących mnie szkieł w systemie z żółtym logo skutecznie mnie zniechęcały. Ostatecznie zdecydowałem się na zestaw 5dmkII+24-70, który w moim przypadku okazał się być krokiem milowym. Dla tych, którzy wychowali się na aparatach Canona zabrzmi to conajmniej dziwnie, ale mnie po tej przesiadce powalał nawet AF w piątce ...

Domyślnie

po co mi FF??? Dla tej magi zdjęć a na poważnie to zastanawiam się czy faktycznie ona bezie aż tak widoczna i tutaj właśnie mam dylematy....
    Co do AF to w d90 i tak robię na centralnym dla precyzji i kontroli wiec dużej różnicy nie będzie bardziej zastanawia mnie plastyka zdjęć i możliwości rawów.

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Heh nie, nie ... Ja nie z tych, co to zajmują się zjawiskami nadnaturalnymi (chociaż jestem autorem koncepcji symbiozy fotografa z naturą, za co zostałem tutaj okrzyknięty światowym fotografem i podróżnikiem ) A tak na serio to z pewnością odczuwalną różnicą będzie szerszy kąt widzenia przy tej samej ogniskowej obiektywu, mniejsza głębia ostrości czy chociażby odwzorowanie pierwszego i drugiego planu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pytanie tylko czy warto gonić za tą teoretyczna magią zdjęć z FF.
    http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=0

Jakby lepiej na FF to wygląda. Fakt, że to inne ogniskowe się robią... Ekwiwalenty znaczy się.
    Ostatnio edytowane przez jellyeater ; 17-04-2012 o 13:02

Coś już napisał Awatar Natan
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Moim zdaniem Ty już podjąłeś decyzje, także bierz canona i jazda w plener

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Na moje wątłe oko to zdecydowanie lepiej

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni