Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Wątek: [TEST] 350D KIT 18-55 II vs Sigma 18-50 2.8 EX

frykas
    Guest

Domyślnie [TEST] 350D KIT 18-55 II vs Sigma 18-50 2.8 EX

Wczoraj byłem w gdyńskim Klifie i dzięki uprzejmości tamtejszego przedstawiciela Sigmy mogłem popstrykać. I popstrykałem... Ze statywu, na ISO400. Na 18, 35 i 50mm na każdej z przysłon: 2.8/4/5.6/8 i 11.

Podniecony pognałem do domu spodziewając się kolosalnych różnic! Niestety. Okazało się, że albo coś zrobiłem nie tak (ustanienie, światło, nie mam pojęcia) albo mam super egzemplarz kita albo trafiłem na słabszy egzemplarz Sigmy albo po prostu nie potrafię przy swoim niewielkim stanie wiedzy fotograficznej dostrzec znaczących różnic.

To co po ok 1h ślęczenia nad plikami udało mi się stwierdzić to, że coś jest nie tak Na jednym samplu Sigma w niektórych obszarach jest znacznie lepsza np. lewy górny róg, natomiast na tym samym samplu KIT jest lepszy w prawym dolnym rogu!

Proszę zerknijcie i powiedzcie o co chodzi?

Podaję link do plików http://www.es.jhost.pl/350d_kit_vs_sigma_18_50_28_ex/

Na razie wrzuciłem 18mm f/2.8 - 8.0. Jeśli będzie zainteresowanie dorzucę resztę (35mm i 50mm na wszystkich f).

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez frykas ; 27-01-2006 o 22:45

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Dokladnie to samo stwierdzilem. Ten Twój kit jest zaskakująco ostry- w moim nie ma co zchodzic poniżej 5.6
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Domyślnie

Ja chyba też mam jakiegoś dobrego KIT'a bo wszyscy w koło narzekają a ja jestem bardzo zadowolony. A powiedz jak z szybkością tej Sigmy w porównaniu z KIT'em.

frykas
    Guest

Domyślnie

@ripek: może serwisuj go?

@stdanielo: nie odczułem żadnej różnicy w szybkości tych dwóch. Jedynie odczułem większy ciężar Sigmy

Czy ktoś ma jeszcze jakieś spostrzeżenia?

Dla mnie najbardziej niepojęta jest ta przewaga ostrości lewy-gorny-sigma vs prawy-dolny-canon... Jedyne co by to tłumaczyło to po prostu złapanie innego punktu AF [bliższego(prawy-dolny)/dalszego(lewy-gorny)] ale to raczej nie możliwe gdyż ostrzyłem na ten sam punkt...

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

frykas : hmm nei sadze zeby byl duzo gorszy od reszty kitów - na f/8 jest niezly wiec chyba standard...
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Początki nałogu Awatar Błajo
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Hmmmm.... nie mogles tego testu na centralnym AF zrobic ?
    Sprzęt: Canon + wymienne obiektywy + zewnętrzna lampa błyskowa

frykas
    Guest

Domyślnie

Robilem na centralnym AF. ISO 400.

frykas
    Guest

Domyślnie

Dorzuciłem resztę sampli. Rzućcie okiem kto może No to jest dla mnie zagadka dlaczego KIT wypadł tak dobrze a Sigma nie najlepiej...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frykas
    Dorzuciłem resztę sampli. Rzućcie okiem kto może No to jest dla mnie zagadka dlaczego KIT wypadł tak dobrze a Sigma nie najlepiej...
    Kontrola jakości sigmy... :-)
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

frykas
    Guest

Domyślnie

W takim razie współczuję biedakowi który trafi na ten egzemplarz... 2000pln vs 150pln za kit. Masakra.

Czyli podsumowywując: test wykazał, że był to lichy egzemplarz Sigmy. Dobra sztuka powinna zmiażdzyć konkurenta w proch

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów