Cytat Zamieszczone przez ketras Zobacz posta
Co do sigmy to podobno jest po elce królową bokehu , przykłady masz na flicku bądź pixerze. Teraz są obniżki na tę sigmę :-D
Muszę przyznać, że naprawdę podobają mi się obrazki z sigmy, a w szczególności po zapoznaniu się z mega testem 50 wykonanym przez Cichego. Rozmawialiśmy również i dowiedziałem się, że AF w Sigmie lubi nie trafiać, a w 1000D też jest kiepsko z uwagi na czułość 5.6. Dlatego im jaśniejsze szkło, tym aparat bardziej będzie się mylił, co nieco mnie zmartwiło. Wobec tego interesuje mnie doświadczenie osób, które takim duecikiem się posługiwały. A może ktoś z Was używa sigmy 30 1.4? Na flickr można znaleźć więcej fotografii pochodzących właśnie z 30 przypiętej do 1000d aniżeli z 50. Próbowałem jak poradzi sobie 1000d z systemową 50 1.4 pożyczoną od kolegi, która nawiasem mówiąc też jest niezła, i nie było wcale tragedii jeśli chodzi o AF. Chociaż sigma lepiej trafia w mój gust, także budową.

Obniżki na sigmową 50? Na alledrogo najtańsza za 1670 zł a na ceneo ok 1800. Może masz na myśli promocyjną cenę 966 zł za Sigmę AF 30mm F1.4 EX DC HSM w jednym ze sklepów internetowych. Ona wydaje się być mocno promocyjna tylko gdzieś musi być haczyk