właśnie może warto zainwestować w wybraną sigmę 30/1.4 albo 50/1.4?
50/1.4 canona nie zrobiło na mnie wrażenia, kultura pracy prawie jak wersja 1.8, podczas jego użytkowania mam obawy, że zaraz się coś posypie.
właśnie może warto zainwestować w wybraną sigmę 30/1.4 albo 50/1.4?
50/1.4 canona nie zrobiło na mnie wrażenia, kultura pracy prawie jak wersja 1.8, podczas jego użytkowania mam obawy, że zaraz się coś posypie.
Od jakiegoś czasu pozytywne wrażenie robią na mnie stałki 50/1.4 nikona. Stąd też pierwsze, co kupiłem to 50/1.4 sigmy, bo budową przypomina te nikonowskie
Być może zakup 50/1.4 sigmy będzie wart zachodu, ale trzeba wybierać z kilku sztuk.
Przebrałem 7 sztuk w Toruniu i z 5 w sigma pro centrum w Bydgoszczy. Dopiero tam wybrałem dobrą sztukę.
|600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|
Kurcze, jedna dobra na dwanaście?![]()
Być może to ja byłem przewrażliwiony, ale ciężko było coś porządnego dobrać. Szukałem idealnego szkła, które by zostało na dłużej. Miałem do czynienia z 50/1.4 i 50/1.8 canona - odpuściłem oba, bo chociaż nie ta sama budowa, to denerwowała mnie ta miękkość obrazka. Dlatego jak wybierałem sigme, to sprawdzalem pod kątem ff/bf, mydła i jakości obrazu na rogach/centrum.
Nie opiszę dokładnie jak było z wyborem, ale pamiętam problemy związane z mydłem. Jak nie na 600D to na 50D, a najlepiej trafić na ostrość na obu. Po wielu walkach (sprzedawcy się kłócili, że u nich jest ostro) kupiłem szkiełko. Jestem zadowolony, a nawet zdumiony. Gdyż na 5dmk2, które będę kupował u kolegi trafia ze szkiełkiem idealnie![]()
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Doczytałem też na tym i innym forum, że problemy z fokusem przy jasnych szkłach w modelu 1000D wynikają właśnie z jego powodu :-(
Wniosek mój taki, że najpierw wymiana korpusu,potem stałeczka.
Jeżeli i tak chcesz ją kupić to można spróbować i teraz. AF z jasnymi szkłami powinien działać lepiej, bo więcej światła dociera do czujnika. FF i BF to już kwestia złego dogadywania się puszki ze szkłem, lub walniętego czujnika.
Witam.
Pozwolicie, że odgrzeję nieco temat. Tak samo, jak autora wątku, interesuje mnie kwestia zakupu jasnej portretówki, a ściślej Sigmy 50 1.4, i podpięcie jej do Canona 1000D. Czy może ktoś już ma doświadczenie w zakresie współpracy obu tych urządzeń lub dysponuje fotografiami wykonanymi przy ich użyciu?Z góry dziękuję i pozdrawiam!