Cytat Zamieszczone przez Licker Zobacz posta
Używałem kiedyś 1000D z Sigmą 30mm. Nie miał problemów z ustawieniem ostrości na centralnym.
Boczne za to w żadnych warunkach nie dawały rady. Z Sigmą 50mm zapewne będzie podobnie.
Zostaje tylko kwestia FF/BF. Moja była kalibrowana w serwisie przez poprzedniego właściciela.
Cytat Zamieszczone przez piast9 Zobacz posta
A ja tejże sigmy 30 1.4 używałem na 350D, który ma taki sam (o ile nie gorszy) AF. I wrażenia identyczne z Lickerem co do celności tyle że mój egzemplarz trafiał jak należy bez konieczności dokonywania żadnej kalibracji.
Bardzo cenna uwaga, która trochę mnie podbudowała. W końcu zawsze można najpierw wyostrzyć na centralnym, a potem skomponować obraz. Ciekawi mnie też czy nowa Sigma 35mm F1.4 DG HSM, która zbiera praktycznie same pochwały, jest pod kątem współpracy z 1000d znacznie lepsza. Jednak to nowy obiektyw i wątpię, że uda mi się tutaj dotrzeć do kogoś, kto testował go właśnie z 1000D albo z innymi puszkami o podobnie słabym AF. W końcu ten sprzęt trochę kosztuje, a po takim wydatku człowiek nie chciałby się zawieść. Wcześniej rozważałem, czy najpierw kupić nowe body, czy może nowe obiektywy i doszedłem do wniosku, że lepiej jednak szkiełka, które będą mi służyć przez dłuższy czas. 1000D nie jest taki ostatni. W końcu, jak to ktoś na tym forum napisał, kadry uciekają. A samo samo nowe body nie pozwoli mi się rozwinąć tak, jak nowe szkło. Korzystając jeszcze z okazji, zapytam Was co sądzicie o cenie 966 zł za Sigmę AF 30mm F1.4 EX DC HSM?