Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Aparat sygnowany forum Canon-Board

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

dokładnie tak.

i roletkę zasłaniającą wizjer. :wink:
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ciekawy pomysł

Cytat Zamieszczone przez tezmarek Zobacz posta
    Miałem nosa, że sprawa nosa stanie się noskiem u wagi .

To ja z innej beczki - dla korpusów z gęstą matrycą proponuję konfigurowalną automatykę, do ustalania wyjściowego rozmiaru SRAW. Ogólnie rzecz biorąc na wysokich ISO i dla dużych otworów przysłony SRAWY mogą być mniejsze (uśrednianie szumów przy przeskalowaniu i dostosowanie rozdzielczości wyjściowej do rozdzielczości obiektywów).

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Reasumując, idealny aparat powinien miec drzwi w drugą stronę?
    oraz spust migawki po lewej stronie w wersji dla leworęcznych. Powinien także serwować obiadki podczas wyjazdów plenerowych (a czasami nawet dwa).
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

A co byście powiedzieli na 3 -4 calowy ekran dotykowy, który byłby w pełni odpowiedzialny np. za możliwości edycyjne zdjęć z poziomu aparatu (opcja gestów itd.) ? A może to już jest zbliżanie się w stronę zbędnych gadżetów, które będą profanować pierwotność sprzętu foto?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

W panasonicu GH2 jest ekran dotykowy do tego 23 polowy AF i palcem na ekranie można wskazywać punkty ustawienia ostrości. Do tego rozmiar pól AF można zmieniać kółeczkiem. Puryści wymiotujący na widok obracanego LCD powiedzą "A fuuuj" ale ja powiem obracany i dotykowy LCD to fajna sprawa. Byleby spełniał funkcję dodatkową oprócz przycisków i pokręteł a nie podstawową bo wtedy to ja tez powiem "A fuuuj".

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Byleby spełniał funkcję dodatkową oprócz przycisków i pokręteł a nie podstawową bo wtedy to ja tez powiem "A fuuuj".
    eeee, a dlaczego?
    dostałem teraz w komórce w gratisie aparat foto z dotykowym AF, tzn. na ekranie na podglądzie dotykasz paluchem gdzie ma być ostrość, nieważne czy to będzie makro 2 cm czy widoczek na ∞, aparat tam ją ustawia i robi zdjęcie. nie trzeba w ogóle dotykać spustu. gdyby nie to, że to naprawdę działa i to pioruńsko dobrze i szybko (nieporównanie szybciej niż np. ustawianie ostrości na LV w EOSie), to też bym mówił "a fuuuj". a tak (już) nie mówię.

więc ze spokojem, spust migawki jest paseé.

teraz dodatkowo testuję w nim wykrywanie uśmiechu - w opcjach ustawia się jaki to ma być uśmiech (duży uśmiech, normalny uśmiech, słaby uśmiech) i aparacik autentycznie wykrywa twarze (samo wykrywanie twarzy też już jest paseé), śledzi je (potrafi śledzić kilka jednocześnie), i jak wykryje zadany uśmiech, to ostrzy na nią i robi foto. na imprezie ustawiasz aparat gdzieś z boku i sam co jakiś czas robi fajne foty. jak masz wesołe towarzystwo, to w kilka minut zapchasz kartę.

więc nie mówmy stanowczo nie na tego typu nowinki. ;-)

no dobra, a teraz wróćmy do tematu.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar rysib
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    teraz dodatkowo testuję w nim wykrywanie uśmiechu - w opcjach ustawia się jaki to ma być uśmiech (duży uśmiech, normalny uśmiech, słaby uśmiech) i aparacik autentycznie wykrywa twarze (samo wykrywanie twarzy też już jest paseé), śledzi je (potrafi śledzić kilka jednocześnie), i jak wykryje zadany uśmiech, to ostrzy na nią i robi foto. na imprezie ustawiasz aparat gdzieś z boku i sam co jakiś czas robi fajne foty. jak masz wesołe towarzystwo, to w kilka minut zapchasz kartę.
    Tak mi się skojarzyło z LINK

Pozwolę sobie jednak odejść na chwilę od tematu głównego -czyli wielkości i kształtu nosa w drzwiach i dodam do aparatu CB powiązanie funkcji minimalnego czasu naświetlania z ogniskową (z funkcją dla cropów oczywiście). No i oczywiście zablokowanie wielodotyku nosem po wyświetlaczu dotykowym.
    Pozdrawiam Rysiek

Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Z pewnością są to ciekawe "umilacze", które z jednej strony pokazują, że fotografia to też zabawa - tak by przekonać do siebie młodszych użytkowników, ale z drugiej strony nie można odmówić trochę racji tym, którzy sceptycznie przyglądają się tym wynalazkom, bo one poniekąd oddalają nas od sedna samej fotografii. Ja do takiego ekranu dotykowego z pewnością dałbym się prędzej czy później przekonać, zaś jeśli chodzi o samą automatykę związaną z wykrywaniem grymasów twarzy czy co gorsza interpetowaniem przez procesor trybu scenerii to czuję gdzieś podskórnie, że to zabija ducha inicjatywy twórczej i protekcjonalnie usypia moją cierpliwość do tego by rozwijać swoje umiejętności. Tzw. uprzyjemniaczom powiedziałbym tak, zaś ułatwiaczom pokazałbym nieserdeczny gest środkowym palcem.

Bywalec
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

Wątek wydaje się zbaczać, więc ja postaram się odpowiedzieć na oryginalne pytanie: co bym wsadził (oraz wywalił) z aparatu gdybym go projektował pod swoje widzimisię:

Dodać (w raczej losowej kolejności):
    • ISO 50 i 25
    • większy wizjer, matówka z klinem i rastrem (teraz już chyba nic poniżej 5D takiej nie ma, dawniej była dostępna dla xxD)
    • możliwość samodzielnego demontażu filtra Bayera, tudzież samodzielnej wymiany matrycy na taką bez filtru Bayera.
    • przeprojektowany tryb LV tak, żeby na ekranie był jednocześnie cały kadr i jego powiększenie (na zasadzie PiP)
    • hybrydowy wizjer optyczno-elektroniczny z funkcją focus peaking
    • radiowe sterowanie lampami wbudowane bezpośrednio w body
    • focus-trap (w Canonie mają go chyba tylko jedynki, a taki entry-level Pentax K-r, też)

Wywalić
    • tryby tematyczne, zamiast nich wprowadzić więcej trybów C (dawniej 40D miało trzy tryby C, 50D już tylko dwa, 60D tylko jeden)
    • filmowanie (ok. wiem, że ten wniosek jest kontrowersyjny, ale ja jestem dinozaurem, uznającym, że aparat służy do fotografowania)

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Skoro tymi nochalami obijacie LCD to moze by zrobic np zmiane ISO nosem. Ten usmiechowy spust/fokus nie sprawdzi sie na pogrzebach, gdzie rewolucyjna by byla detekcja ruchu nieboszczyka.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów