Tylko niech nikt nie pisze, że Janusza monitor za słabo świeciZamieszczone przez Janusz Body
(110 Cd/m2)
Biel sam sobie taką ustawił.
Właśnie tym się różni kalibracja sprzętowa od tej "na oko" - wg potrzeb się decyduje, jak ma być.
Tylko niech nikt nie pisze, że Janusza monitor za słabo świeciZamieszczone przez Janusz Body
(110 Cd/m2)
Biel sam sobie taką ustawił.
Właśnie tym się różni kalibracja sprzętowa od tej "na oko" - wg potrzeb się decyduje, jak ma być.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Mógłbyś pokazać printscreen z ostatniego okna kalibracji - tego podsumowującego?Zamieszczone przez mirhon
Ono więcej mówi niż test w Photoshopie.
Chociażby kształt krzywych może określić jakość Twojego monitora.
Nieważne, jaki sprzęt posiadasz. Ważne, jak go potrafisz wykorzystać.
Zgoda, ale jeśli monitor (skalibrowany) jest w stanie wyświetlić różnice dopiero od 8/8/8 to przynajmniej wiem że ten który mam w pracy jest raczej do d... a nie do obróbki foto... :-) subtelnych przejść tonalnych to on raczej nie pokaże....Zamieszczone przez Janusz Body
Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex
Po części masz racje - ale dochdzi cała masa "warunków zewnętrznych" i bardzo istotne będzie oświetlenie zewnętrzne - w kalibratorze masz opcje pomiaru "ambient light". Przy silniejszym świetle zastanym te różnice z PS będą "wychodziły" później niż w np. ciemnym pokoju. Ustawienie jasności przy kalibracji monitora też ma znaczenie. Ustawisz jasność wysoko to bedziesz miał większy kontrast - stosunek max do min. Zobacz, że u mnie mierzone jest min 0.1 cdm2 i max 110 cdm2. Dlatego mam bardzo poważne wątpliwości co do takiej oceny "na oko" zwłaszcza jak dysponujesz kalibratorem.Zamieszczone przez mirhon
Pozdrawiam,
Janusz
EDIT: Ten test to jest o kant d...y potłuc :-) Zdolności adaptacyjne oka są tak duże i rozpiętość tego co możemy zobaczyć też. Przyzwyczajanie oka do ciemności to od 10 do 30 minut (podobno zależy od poziomu witaminy). To czy widzisz 0/0/0 i 1/1/1 w dużym stopniu zależy od Twoich oczu - jak są przyzwyczajone do ciemnosci to zobaczysz 1 a jak nie to i 8 może być cięzko.
Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 26-01-2006 o 19:51
Janusz! Pamiętasz "Czterech pancernych i psa" jak Czereśniak przed akcją cukierki ssał - "...bo to lepiej sie widzi w nocy, panie poruczniku..."? Z witaminą C!!!Zamieszczone przez Janusz Body