Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson
Jak kupowałem pierwszą systemówkę na cyfrowe to w akcesoriach wyłoniła się propozycja nocniczka i się skusiłem - tak, jak napisałeś sprawdza się nieźle, ale jednak to nie jest do końca to, czego bym oczekiwał.
W takim razie nie pozostaje nic innego, jak próbować. Kusi mnie jeszcze nabyć ringflash, ale może lepiej nie rozpętywać kolejnego wątku ...
Ostatnio edytowane przez Mateusz87 ; 23-04-2012 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost
Przy tak małęj powieżchni nie spodziewałbym się więcej niż da zwykły Stofen...
Gdzieś widziałem też takie dmuchane...
Dla mnie a'la stofen sprawdza się w reportarzu dużo lepiej. Łatwiej założyć i nie wyglądam śmiesznie jak z abażurem![]()
Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |
Wiadomo to wszystko zależy od użyciaw reportażu od stofen'a wolę dać światło w górę i za siebie pod kontem 30 stopni odchylenia od pionu przy czym muszę dać dużą moc. Światło rozbija się o sufit i ściany w wyniku czego światło jest bardzo miękkie i są dobre efekty aczkolwiek jak ze wszystkim nie zawsze się sprawdzi jeśli sufit jest wysoki to już jest znacznie gorzej.