Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Mini softbox

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    To zależy do czego byś chciał używać takiego softbox'a na reportaż jest średni. Sprawdzi się przy portretach ale nie przy grupkach. Do tego jest to dość spore i zwraca uwagę. Bardzie polecam Ci miskę/nocnik -> http://aukcje.fripers.pl/dyfuzor/lambency/lambc_01.jpg. Daje zaskakująco dobre efekty mimo to wygląda mało profesjonalnie. Ja używam miski bez założonej pokrywki.
    Hey, właśnie zastanawiam się nad tym wynalazkiem, możesz powiedzieć coś więcej o tym jak to się sprawdza w praktyce? Może masz jakieś sample?
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Jak kupowałem pierwszą systemówkę na cyfrowe to w akcesoriach wyłoniła się propozycja nocniczka i się skusiłem - tak, jak napisałeś sprawdza się nieźle, ale jednak to nie jest do końca to, czego bym oczekiwał.

Cytat Zamieszczone przez frani0 Zobacz posta
    To zależy do czego byś chciał używać takiego softbox'a na reportaż jest średni. Sprawdzi się przy portretach ale nie przy grupkach. Do tego jest to dość spore i zwraca uwagę. Bardzie polecam Ci miskę/nocnik -> http://aukcje.fripers.pl/dyfuzor/lambency/lambc_01.jpg. Daje zaskakująco dobre efekty mimo to wygląda mało profesjonalnie. Ja używam miski bez założonej pokrywki.
    W takim razie nie pozostaje nic innego, jak próbować. Kusi mnie jeszcze nabyć ringflash, ale może lepiej nie rozpętywać kolejnego wątku ...

Cytat Zamieszczone przez darkon Zobacz posta
    Nie, nie próbowałem, nie mam bracketa, ale z tym wynalazkiem Lumiquesta możesz tak kombinować, że nawet przy kadrach pionowych będziesz miał palnik lampy nad obiektywem, ale lekko z boku. Tu masz filmik http://www.youtube.com/watch?v=gjG96...layer_embedded dotyczy Quik Bounce ale zasada ta sama, zwróć uwagę na ostatnie sekundy filmu, tam widać to ustawienie palnika lampy.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz87 ; 23-04-2012 o 17:09 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

Przy tak małęj powieżchni nie spodziewałbym się więcej niż da zwykły Stofen...
    Gdzieś widziałem też takie dmuchane...

Dla mnie a'la stofen sprawdza się w reportarzu dużo lepiej. Łatwiej założyć i nie wyglądam śmiesznie jak z abażurem
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał

Domyślnie

Wiadomo to wszystko zależy od użycia w reportażu od stofen'a wolę dać światło w górę i za siebie pod kontem 30 stopni odchylenia od pionu przy czym muszę dać dużą moc. Światło rozbija się o sufit i ściany w wyniku czego światło jest bardzo miękkie i są dobre efekty aczkolwiek jak ze wszystkim nie zawsze się sprawdzi jeśli sufit jest wysoki to już jest znacznie gorzej.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów