Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: 1d mark II czy 1ds

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie 1d mark II czy 1ds

Witam,

Motam się między 1ds (pierwsza wersja) a 1d mark II, czy różnica w obrazowaniu jest widoczna? ,
    5d odpada ze względu na AF. Szumy w 1ds też mi nie straszne, mam d7000 w razie co.
    Zastosowanie - spokojny reportaż, bez szybkoszczelności. Miałem kiedyś 1d classic i wiem jak dobrze tam działa AF, jeśli w 1ds działa podobnie, to skłaniam się ku 1ds, problem tylko w tym, że ciężko o przyzwoicie zachowaną sztukę na rynku wtórnym, 1d II da się jeszcze kupić w miarę sprawnego. Co radzą fachowcy?

Pozdrawiam,
    Bnmnb

Domyślnie

moim zdaniem w obrazowaniu jest różnica, głównie kadrowanie. jednak 1D jak i 1Ds to dobre puszki w sensownej kasie.
    ale jeśli rozważasz 1D (+/-3k) a 1Ds (+/- 6.5k) spokojnie kupisz 1D III (+/-5-7k).
    FF ma zalety. Jeśli Cię stać - bierz DSa. Miałem, kochałem i do dziś czuję ból po stracie (aktualnie 5D I). Jak tylko odbiję się od dna kupię 1Ds2 lub 3. Pytanie kiedy...
    nie wiem czy pomogłem
    Ostatnio edytowane przez jezyor ; 15-04-2012 o 21:13
    mam aparat, zamknę świat w pudełeczku...
    www.barwnie.com

Dopiero zaczyna

Domyślnie

dzięki,
    nie wiem czy do końca dobrze żeśmy się zrozumieli, chodzi mi o 1ds I, nie o mark II. Ceny 1ds I i 1d mark II są podobne.

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bnmnb Zobacz posta
    dzięki,
    nie wiem czy do końca dobrze żeśmy się zrozumieli, chodzi mi o 1ds I, nie o mark II. Ceny 1ds I i 1d mark II są podobne.
    1Ds - z tego sprzętu wychodzi na prawdę ostry obraz. Ja osobiście jestem obłąkany na punkcie ostrości obrazu i ten sprzęt dostarcza mi tego czego potrzebuję.
    Jeden z niewielu aparatów który oferuje obraz prawie jak z poczciwego analoga, a szumik na zdjęciu dodaje wyjątkowo udanych efektów.

1Ds Mark II - świetna puszka, ale nie będzie już tej samej ostrości obrazu jak w 1Ds - bo już inne proporcje obrazu.

Tu na forum w większości są dewianci niskich szumów na wysokich iso, jeśli również do nich należysz - daruj sobie, kup 5D.

1Ds pokazuje klasę dopiero na dobrych manualnych obiektywach (bez AF)

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekrowa Zobacz posta
    Ja osobiście jestem obłąkany na punkcie ostrości obrazu i ten sprzęt dostarcza mi tego czego potrzebuję.
    Tu na forum w większości są dewianci niskich szumów na wysokich iso, jeśli również do nich należysz - daruj sobie, kup 5D.
    Może warto poszukać forum dla dewiantów ostrości? ;-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

ekrowa - o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki.

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

sam się rozglądam za drugą puszką i rozważałem 5d1 i 1Ds1 i mimo iż 1ds1 ma max iso do 1600 to i tak jest moim faworytem. Miałem już 5d1 i 5d2. Przewaga jest taka że jedynki mają od razu gripa i o wiele lepszy AF.
    Podobno 1d2 to przełomowy model do reporterki. Znajomy jak miał wyjechać do Libanu to kupował 1d2. Ja jestem zwolennikiem FF dlatego stawiam na Dsa ale jak bym miał wybierać wziąłbym 1d2
    L

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Porównuje zdjęcia w dobrych warunkach oświetleniowych w klatce 1:1 na 1Ds do 5D Mark III - i szczerze obraz z 5D Mark III jest daleki od tego czego potrzebuję. Cały czas mówię o zdjęciu 1:1 - 5D Mk3 - brak detali. Na klatce 1:1 nie widać zarejestrowanych tylu detali co na 1Ds (krawędzie zdjęcia są lekko rozmyte na 5D Mk3). Mówimy o zdjęciu w iso 100. 5D Mk3 ma istotną przewagę na wysokich iso, ale te wysokie iso osobiscie dyskwalifikuja tę lustrzanke dla mnie, z uwagi na to, że skoro na iso 100 jest niski detal zdjęcia, to zupełnie nie do wykorzystania będzie dla mnie jakieś wysokie iso gdzie jest po prostu mydło na kadrze.

http://krowa2.nazwa.pl/555/naOko.jpg (1Ds, 5D Mk3, Canon G5)

Wolę, już zdjęcia nie popełnić, niż się potem wkurzać, że wyszła z tego kupa. I choć faktycznie - małe zdjęcia tak na 1000px z 5D Mk3 wyglądają ładnie, to kupowanie takiej puchy by jarać się na punkcie zdjęć w 1000px to pomyłka dla mnie. Równie dobrze można sobie kupić Canon G5 i mieć pojarkę. Nad wyższością AF to ciężko mi się pochylić, nie mam obecnie żadnego obiektywu AF i nie zamierzam mieć.

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Może warto poszukać forum dla dewiantów ostrości?
    To nie ma sensu... zwolennicy wysokich iso najwyżej zmniejszą zdjęcie i doostrzą photoshopem.
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 22-04-2012 o 21:14

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

z uwagi na to, że skoro na iso 100 jest niski detal zdjęcia, to zupełnie nie do wykorzystania będzie dla mnie jakieś wysokie iso gdzie jest po prostu mydło na kadrze.

http://krowa2.nazwa.pl/555/naOko.jpg (1Ds, 5D Mk3, Canon G5)
    Pokaż rawa, może sami sprawdzimy czy to nie jest błąd w postprocesie?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uprawnienia umieszczania postów