-
Pełne uzależnienie
-
-
Wystarczyło kupić zwykłą małpe i nie miałbyś takich pytań - ze zdjęć też będziesz niezadowolony chyba, że all time na zielonym będzie.
-
Bywalec
dlaczego miałbym być niezadowolony?? mam jeszcze pytanko, z tego pliku xxxx.crw najpierw konwertuje się w jakiś format-jpeg, tiff a potem zmienia kontrast itp?? wydaje mi się że nie, bo w programie dołaczonym do aparatu który otwiera ten plik crw można podkręcić zdjęcie, i tu mam pytanie jak otworzyć ten plik crw w innym programie graficznym(np, PS) w celu korekcji?? i jeżeli się drukuje takie zdjęcie , to z jakiego formatu najlepiej??-u mnie program pokazuje że można tylko na jpeg lub tiff-z tego będzie większe zdjecie do drukowania?? sory za te pytania ,ale na forum nie znalazłem odp(chyba nikt takich głupich nie zadaje)
-
możesz dokonać korekt na etapie konwersji z .crw do .jpg lub .tiff . Najlepiej zainstaluj RawShooter Essentials ( link gdzieś wyżej dałem ) bo canonowski program jest gorszy o WIELE opcji . Po tej operacji możesz dokonać kolejnych korekt - już w programie graficznym .
PS NIE otworzy pliku .crw - patrz wyżej.
Do druku zdjęcie musisz zoptymalizować do 300dpi ( np ) i raczej z .jpg bo .tiff jest strasznie wielki . Zresztą spróbuj tak i tak - będziesz wiedział .
BTW : czy przeczytałeś instrukcję ? ;-)
Możesz być niezadowolony z aparatu : duży , mały zoom :smile: , ekranik nie działa podczas kadrowania ... Ale pociesz się : niewiele jest kompaktów które jakością obrazu ( zwłaszcza jeżeli się przyłożysz do zdjęcia i zamiast kitowego zooma założysz coś lepszego ) zbliżą się do niego . Coś za coś ...
I poprzeglądaj forum ( opcja szukaj ... ) oraz zasoby w internecie ( np google ... ) . W zasadzie nie ma głupich pytań ( których nie można zadać wyszukiwarce
) , ale powinieneś szanować czas forumowiczów spędzony nad pisaniem po raz kolejny odpowiedzi na prawie to samo pytanie .
powodzenia
Uprawnienia umieszczania postów