Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: Sprzętowy dylemat (body)

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Sprzętowy dylemat (body)

Witam!
    Od prawie dwóch lat posiadam i z powodzeniem używam 500D. Trafiła się jednak okazja w miarę przyzwoitego odsprzedania aparatu... i dylemat...

Co wybrać:

50D
    +mikroregulacja
    +wymienne matówki
    +krzyżowe AF
    +szybsze

-tylko używki - brak gwarancji

60D
    +krzyżowe AF (z 50D)
    +pomiar światła z 7D
    +wymienne matówki
    +nowe=gwarancja

-droższy niż 50D (prawie x2)
    -brak mikroregulacji
    -wolniejsze serie niż w 50D

7D
    +AF - wiadomo
    +pomiar światła - wiadomo
    +nowe=gwarancja
    +mikroregulacja

-cena
    -wg opinii użytkowników gorzej wychodzi przy jakości zdjęć niż 50D

5Dmk1
    +wiadomo, same plusy

-konieczność wymiany obiektywów
    -używki

Może pozostać przy 500D - nie wiem tylko czy resell na podobnym poziomie kiedykolwiek się powtórzy.

Zakres użytkowania:

70% statyczne ujęcia (w tym z manualnymi obiektywami), 30% sport - mniej lub bardziej dynamiczny.

Od razu zaznaczam, iż budowa i ergonomia nie są dla mnie argumentem - szybko przyzwyczajam się do układu przycisków i kółeczek - podobnie rozmiar i waga.
    Szkła ze stopki - przyzwyczaiłem się do nich i wolałbym nie zmieniać - w planach stałki (oprócz manualnych na M42, których używam).

Budżet - ok. 4500zł

Z góry dziękuję za pomoc
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Coś już napisał Awatar Bffist
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Kwestia do czego konkretnie potrzebny Ci aparat. Ja osobiście celował bym w 50d lub najlepiej 7d. W sumie 5d też by kusiło. Ale jakoś chyba wolał bym 7d.

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Przepraszam że pytam, ale dlaczego chcesz sprzedać aparat, z którego jesteś zadowolony? Używki na allegro kosztują ok. 1700-1800 (można też sporo tańsze znaleźć), jaka więc jest różnica między odsprzedaniem "przyzwoitym" a "nieprzyzwoitym"? Nie wiem czy ta dzisiejsza okazja jest aż tak wielka, żeby rozważać wymianę body spełniającego wymagania na coś nowego :-). Ale to oczywiście Twoja sprawa.
    Ja mam 50D, tak naprawdę z plusów które Ty wymieniłeś to naprawdę ważna jest tylko szybkość serii. Z mikroregulacji raz korzystałem, przy Sigmie 70-200, ale działała nieliniowo i skończyło się na wysłaniu zestawu do kalibracji. Mikroregulacja, co potwierdzają niektóre wątki tutaj, ma sens chyba tylko przy stałkach.
    O pozostałych puszkach się nie wypowiem, bo nie używałem. Ale MZ nie ma sensu pakować dwa razy większej kasy w 60D tylko dlatego, że będzie nowe :-).
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... kup C10-22, grip z dodatkową baterią jak jescze nie masz...

Z drugiej strony, 500D już się leciwe robi i jak jest mega okazja to warto się dwa razy zastanowić.
    Szczerze mówiąc mam podobny dylemat. Podstawowe pytanie, czego oczekujesz po sprzęcie i jak Ci to pomoże robić lepsze zdjęcia... Ja zadałem sobie to pytanie i chyba najpierw kupie C10-22 dopiero potem będę myślał o zmianie puszki
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ja skłaniałbym się ku 7D. Znaleźć w dobrym stanie 5D i z przyzwoitym przebiegiem - rzecz niełatwa ...

Coś już napisał
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie.

Dzidofon - stąd mój dylemat... przyzwoita - bo w miarę atrakcyjna w powiązaniu z posiadanymi zaskórniakami W takim razie mikroregulacja przechodzi na ostatnią pozycję.

flankerp - grip i bateryjka oczywiście są, lepszych zdjęć innym body nie będę robił - będą takie same. Szeroki kąt raczej nie dla mnie - wolałbym w cenie 10-22 (z lekką dokłądką) kupić dwie stałki lub Sigmę 50mm.

Mateusz87 - 7D - nowe, na gwarancji, najdroższe z podanego zestawienia, jednak szkła mogę zostawić...

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez pancernik12 ; 12-04-2012 o 18:18
    6D, Tami 24-70, Sigma 70-200 OS

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... ja tam zawsze wole nowe... Nikt tam spoconych paluchów nie kładł
    60D to praktycznie takie 7D z gorszym AF i wolniejszymi seriami. Na plus dodaj jeszcze:
    - Slot kart SD (tańsze, wygodniejsze i zostaną Ci z 500D)
    - obrotowy ekranik (można łatwiej robić ciekawe zdjęcia z perspektywy kota
    - wężyk z 500D pasuje (pilot chyba też)
    - 12 miesięcy spokoju (gwarancja), potem do ludzi

Generalnie 60D jest moim faworytem jak będę kiedyś zmieniał, chyba, że pojawi się do tego czasu 70D co jest nie wykluczone
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pancernik12 Zobacz posta
    Dzidofon - stąd mój dylemat... przyzwoita - bo w miarę atrakcyjna w powiązaniu z posiadanymi zaskórniakami W takim razie mikroregulacja przechodzi na ostatnią pozycję.
    Wiesz... to moje zdanie, na podstawie działania z zoomami. Zapewne ze stałkami mikroregulacja działa zdecydowanie lepiej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta
    ... ja tam zawsze wole nowe... Nikt tam spoconych paluchów nie kładł
    Nie widziałeś mojego 50D ;-). Daję głowę że po wyglądzie i działaniu byś go nie odróżnił od nowego. Dopiero licznik by go zdradził, ale i tu tragedii nie ma :-)
    Ostatnio edytowane przez dzidofon ; 13-04-2012 o 09:57 Powód: Automerged Doublepost
    300V, 50D, S 17-50/2,8, S 70-200/2,8, czarny plecaczek, którego nie noszę ;-)

Początki nałogu Awatar gervee
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Weź 50D jeśli dobre a za różnicę w cenie pomiędzy 50D a 7D kup sobie obiektywy, jeźdź na wycieczkę w fajne miejsce, kup sobie coś .
    ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Coś już napisał Awatar meg83
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gervee Zobacz posta
    Weź 50D jeśli dobre a za różnicę w cenie pomiędzy 50D a 7D kup sobie obiektywy, jeźdź na wycieczkę w fajne miejsce, kup sobie coś .

gervee dobrze mówi, kup 50d a resztę odłóż na jakieś lepsze szkło

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów