Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Dostrajacze ostrości (AF QUICK i AF LIVE)

Domyślnie

Nie wiem też czy te pomiary są faktycznie potrzebne. Dlaczego?
    Bo jak mam kadr gdzie znajdują się dwa obiekty z różnym, kontrastującym naświetleniem, i gdy my będziemy chcieli poprawnie naświetlić jeden z nich to nie muszę przecież wybierać pomiaru punktowego, odczytać jasność z danego miejsca, zablokować ekspozycję i zrobić zdjęcie w pożądanym przez nas kadrze.

Czemu nie? Bo przecież na to samo wpadnę albo zwiększając czas migawki/przysłonę, albo zmiiejszając. Któryś obiekt wyjdzie wtedy poprawnie oświetlony a ten drugi będzie neidoświetlony lub prześwietlony. Prawda?

Więc jak rozumiem, ta funkcja różnych typów pomiarów ma ułatwiać nam prace i dostosowywać parametry do obiektów które my wskazaliśmy. Tak?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    To jeszcze jedno mi wyjaśnij... Dlaczego w trybie MANUALNYM możliwe do wyboru są te tryby pomiaru światła? One istnieją raczej do trybów podstawowych, ponieważ tam aparat decyduje o przysłonie i migawce by prawidłowo naświetlić zdjęcie. To w tych trybach mogę ustawić na naświetlenie tego elementu jaki ja chcę i zablkować ekspozycję no i zrobić zdjęcie gdzie doświetlone będzie na fotografii to co chciałem. To rozumiem.
    Ale w takim wypadku to co te punkty pomiaru światła (po co?) robią w trybie manualnym? Skoro i tak ja sam ustawie sobie przysłonę/migawkę/iso?
    Ostatnio edytowane przez h183428 ; 12-04-2012 o 23:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez h183428@rppkn.com Zobacz posta
    To jeszcze jedno mi wyjaśnij... Dlaczego w trybie MANUALNYM możliwe do wyboru są te tryby pomiaru światła? One istnieją raczej do trybów podstawowych, ponieważ tam aparat decyduje o przysłonie i migawce by prawidłowo naświetlić zdjęcie. To w tych trybach mogę ustawić na naświetlenie tego elementu jaki ja chcę i zablkować ekspozycję no i zrobić zdjęcie gdzie doświetlone będzie na fotografii to co chciałem. To rozumiem.
    Ale w takim wypadku to co te punkty pomiaru światła (po co?) robią w trybie manualnym? Skoro i tak ja sam ustawie sobie przysłonę/migawkę/iso?
    Sam sobie ustawisz, ale swiatlomierz i tak dziala i pokaze co zmierzyl.
    Lepiej sobie to przemysl i poobserwuj zamiast filozofowac.

Domyślnie

No ale one są niepotrzebne te tryby w trybie fotografowania manualnego. Prawda?
    Jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Napiszcie coś.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

No ale one są niepotrzebne te tryby w trybie fotografowania manualnego. Prawda?
    Jasne, że są potrzebne. Światłomierz działa tak samo, niezależnie od trybu Av/Tv/M/P itd. W trybie manualnym to ty decydujesz o ekspozycji, ale na podstawie wskazań światłomierza.

Jakie są wasze przemyślenia na ten temat? Napiszcie coś.
    Sądzisz, że na tak podstawowe rzeczy jeszcze nic nie zostało napisane, hmm?

Lektura obowiązkowa (kilkukrotna, bo można za pierwszym razem nie załapać):
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=25632
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

mam wrażenie że człowiek pyta po jest pomiar punktowy, centralnie ważony i matrycowy - w trybie mamualnym ustawiasz czas i przysłonę i nie musisz wcale używać światłomierza (wbrew pozorom dość często się tak robi), tryby pracy światłomierza informują co konkriektno mierzy i jak działa światłomierz (polecam instrukcję obsługi) i przydają się częściej właśnie w trybie manualnym (np pomiar punktowy).
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez OrzelPiotr Zobacz posta
    Niby dwie różne rzeczy, ale jak wiadomo w drugą stronę już są "nie różne" bo np pomiar punktowy odczytuje światło z wybranego punktu AF :] (oczywiście nie w LV) ale to tylko takie wtrącenie.
    Niby w ktorym body pomiar punktowy masz przypisany do punktow AF? Raczej nie w 550D ...

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... z tego co mi się wydaje, do odczytuje ze środkowego, przynajmniej u mnie w 500D

ALe sprawdze jak się zachowa z bocznymi.. Nigdy nie sprawdzałem, bo jakoś żadko korzystam z bocznych...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Przy pomiarze matrycowym korzysta z pomiaru na czujnik, ale pomiar punktowy odbywa sie w centrum, a nie wybranymi czujnikami. To nie 1D ...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

matrycowy mierzy dokola punktu AF, dlatego calkiem dobrze sie sprawdza, a szkoda ze wszystkie inne tryby tego nie robia (w xxD)
    Ostatnio edytowane przez Usjwo ; 13-04-2012 o 15:34

Domyślnie

NIe możemy sobie wybrać jednego punktu z tych 9-ciu do pomiaru światła przecież. Jedynie mozemy wskazac jeden z tych punktów by to na niego aparat WYOSTRZYŁ, ustawił ostrość. Więc - ostrość a nie pomiar światła. Jak ustawiamy na pomiar światła jako "punktowy" to i tak działa on centralnie, jest wyśrodkowany - i wtedy możemy dostajać względem tego punktu w swojej pamięci czy tam w innych trybach blokować ekspozycje i zmieniając potem kadr.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów