Pokaż wyniki od 1 do 10 z 125

Wątek: Ostrość zdjęć RAW - trochę wątpliwości

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez marfot
    Nie mam takiego wrażenia - trzeba jednoznacznie pokazać problem.
    Dla przypomnienia...

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik
    Serwis Sigmy oglądał wszystkie zdjęcia i oni problemu nie widzą, a przynajmniej nie mogą stwierdzić czy takowy jest na podstawie tych zdjęć. Jednocześnie brak ostrości z lewej strony zwalają na źle ustawioną ostrość i parametry ekspozycji. W przypadku fotki z pałacem prezydenckim napisali, że ostrość jest ustawiona na pomniku i że w tym przypadku nie mogą nic powiedzieć a propos braku ostrości po lewej stronie pałacu. Może się nie znam, ale wg mnie przysłona, ogniskowa i odległość od obiektu była wystarczająca, żeby wystarczająca także była głębia ostrości.
    Klasyczna "ściema" Pana z serwisu - według kalkulatora GO (np tu: http://taat.pl/narzedzia/foto/kgo/ ) dla APS-C, ogniskowa 17mm, przysłona f/8, odległość ok 10m wychodzi, że zdjęcie powinno być ostre od 2m do nieskończoności

Cytat Zamieszczone przez technik z Sigmy
    Jeśli chce Pan uzyskać zdjęcie ostre w całej przestrzeni to w klasycznym wydaniu jest to nie możliwe.
    Pokazałem, że jest to możliwe, np. dla C550D+C15-85IS na 18mm i f/8 - zdjęcia załączyłem wcześniej w linku - można ściągnąć RAWy i samemu sprawdzić (są to zdjęcia ściany budynku z odległości min. 20m na szerokim kącie i przy różnych przysłonach)

Cytat Zamieszczone przez technik z Sigmy
    Co do zdjęć wykonanych przez Pana z takiej odległości, to nie jestem w stanie na podstawie tych fotografii odnieść się czy powinny łapać się jeszcze w tej głębi czy nie. Proponuję zapoznać się z jakimś kalkulatorem fotograficznym.
    Ja się zapoznałem - i prosiłbym, aby ten technik z Sigmy też się zapoznał. Powtarzam jeszcze raz: dla APS-C, ogniskowa 17mm, przysłona f/8, odległość min 10m wychodzi, że zdjęcie powinno być całe ostre od ok 2m do nieskończoności. Jeśli nie jest, to obiektyw ma zbyt małą rozdzielczość optyczną (lub matryca "nie wydala").

Naprawdę - nie ma co "robić z kogoś debila", ale powiedzieć od razu:
    (1) ten typ tak ma, jest to w specyfikacji i nic się nie da poprawić, bo obiektyw spełnia normy Sigmy,
    (2) niestety, trafił Pan na gorszą sztukę, proszę więc wysłać do nas, postaramy się coś wymienić i naprawić,
    (3) niestety, trafiają się czasem gorsze sztuki, ale nie da się tego skorygować i poprawić, proszę go dalej używać.

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 21-04-2012 o 12:32

Uprawnienia umieszczania postów