Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 125

Wątek: Ostrość zdjęć RAW - trochę wątpliwości

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    To teraz wypadało by napisać bezpośrednio do producenta

A tak na serio, to... siedzisz i biadolisz zamiast wysłać szkło na naprawę gwarancyjną do serwisu.
    Bo jest na gwarancji, prawda???

Pozdrówka!
    Tak, szkło jest nowe i jest na gwarancji.
    Najpierw chciałem się porozumieć z serwisem, trudno wysłać coś do naprawy, kiedy serwis twierdzi, że zdjęcia są ok i mogą jedynie sprawdzić rozkład głębi ostrości. Poza tym starałem się najpierw ustalić na ile jest to przypadłość całego modelu, a na ile mojego egzemplarza.
    Przecież jeśli uznają, że moja reklamacja jest niezasadna będę musiał pokryć koszty wysyłki i pracy techników .
    Canon EOS 600D + Sigma 17-70 mm f/2.8-4 MACRO OS HSM

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilwojcik Zobacz posta
    Tak, szkło jest nowe i jest na gwarancji...
    Więc kiedy wyczerpiesz możliwości napraw serwisowych a szkło nadal Twoim zdaniem
    będzie "wadliwe", wtedy masz dwa wyjścia:
    - pismo bezpośrednio do producenta,
    - Allegro...

Pozdrówka!
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Poniżej najnowsza wiadomość od technika z Sigmy:

„Jeśli chce Pan uzyskać zdjęcie ostre w całej przestrzeni to w klasycznym wydaniu jest to nie możliwe.
    Co do zdjęć wykonanych przez Pana z takiej odległości, to nie jestem wstanie na podstawie tych fotografii odnieść się czy powinny łapać się jeszcze w tej głębi czy nie.
    Proponuję zapoznać się z jakimś kalkulatorem fotograficznym.
    To urządzenie pomoże Panu zrozumieć istotę głębi w fotografii a jednocześnie uzyska Pan wiedzę na temat własnego sprzętu którym Pan fotografuje.
    Kolejnym tematem godnym polecenia jest sztuczne zwiększanie głębi ostrości po przez wykonywanie serii zdjęć i późniejsze ich składanie w programie graficznym.
    Proszę zapoznać się z pojęciem 'fotografia wieloujęciowa' (proszę nie mylić ze zdjęciami wykonywanymi w technice HDR)”

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

No i...
    Obiektyw kupiłem w warszawskim salonie Sigmy. Udaję się tam w poniedziałek celem wymiany (Pan z salonu powiedział mi, że jest taka możliwość)...
    Dziękuję, bardzo dobrze mi to pokazałeś. W takim razie nie pozostaje mi chyba nic innego, jak przejść się w poniedziałek do salonu Sigmy...
    byłeś... skorzystałeś... wymieniłeś...???
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pan z serwisu robi z niego debila po mojemu. W tym wypadku to nie technika wieloujęciowa, a panorama by się przydała... Zrobić wiele zdjęć i połączyć środki.

Ale obawiam się, że ten obiektyw może tak mieć. Co nie zmienia faktu, że można spróbować raz wysłać... Bo takie brzegi są nieakceptowalne.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Stolica Mazur

Domyślnie

Podobnie miałem z Sigmą 12-24,tylko w moim przypadku było to po prawej stronie kadru i efekt bardziej widoczny,po przymknięciu problem zanikał.Jak się okazuje,wiele obiektywów Sigmy ma te fabryczne usterki.
    Moją dostałem niejako w gratisie,więc się tym nie przejąłem,ale swoją reklamuj.
    Ostatnio edytowane przez Adamss68 ; 19-04-2012 o 13:19

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez jellyeater
    Tylko kontrolnie jaka przysłona w obu przypadkach?
    Jak poprzednio, przysłona f/8.0, odległość od obiektu (bloku mieszkalnego) ponad 20m, ogniskowa ok. 18mm - dla f/11 nie ma prawie różnicy (no, jak się uprzeć, to już powoli dyfrakcję widać...). Przymykanie przysłony nie likwiduje "mydła" na rogach, bo nie jest to problem GO, ale złej korekcji obiektywu (centrum/brzegi) i spadku rozdzielczości na brzegach.

Cytat Zamieszczone przez jellyeater
    Pan z serwisu robi z niego debila po mojemu.
    Po mojemu też...

Cytat Zamieszczone przez technik z Sigmy
    Jeśli chce Pan uzyskać zdjęcie ostre w całej przestrzeni to w klasycznym wydaniu jest to nie możliwe.
    A z obiektywem Canona 15-85 (i przy tych samych parametrach naświetlania) jest możliwe (co wykazałem na zdjęciach z oboma obiektywami z tej samej puszki w tych samych warunkach) - więc jest to problem obiektywu a nie techniki robienia zdjęcia i teoretycznej głębi ostrości (obliczonej kalkulatorem GO)...

Jeszcze dla porównania - rozdzielczość tych obiektywów dla przysłony f/8 według Optycznych [w lpmm]: C15-85 centrum=38, brzeg=38, natomiast S17-70 centrum=45, brzeg 35 (według mnie te wyniki Sigmy są podwyższone o ok. 5lpmm, no chyba że trafił Im się jakiś super ostry w centrum obiektyw - moja Sigma nie "wyciąga" nawet 38lpmm w centrum...).
    Jeszcze porównanie na tablicach testowych TUTAJ: http://www.the-digital-picture.com/R...mp=0&APIComp=4 (zwróć uwagę na "mydełko" S17-70 w rogach)

Podsumowując - przy takim podejściu przedstawicieli Sigmy w Polsce raczej nic nie wskórasz... Możesz spróbować wymienić na inny egzemplarz w sklepie (jak masz blisko, to spróbuj, może trafisz na lepszy), wysłać do serwisu i czekać co z tego będzie (ale raczej powiedzą Ci, że "ten typ tak ma" i jest OK), lub sprzedać i kupić inny obiektyw...

Pozdrawiam, Alex
    Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 19-04-2012 o 17:43

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Adamss68 Zobacz posta
    Podobnie miałem z Sigmą 12-24,tylko w moim przypadku było to po prawej stronie kadru i efekt bardziej widoczny,po przymknięciu problem zanikał.
    Dzisiaj jadę obejrzeć i kupić ewentualnie to szkło. Widzę, że muszę zabrać lapka i dobrze je sprawdzić...

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stafford Zobacz posta
    Dzisiaj jadę obejrzeć i kupić ewentualnie to szkło. Widzę, że muszę zabrać lapka i dobrze je sprawdzić...
    Dlaczego akurat te?
    Ale to dobrze Podziel się potem wrażeniami i przykładowymi fotkami
    Jeśli Twoje będą lepsze będę miał lepszą podstawę do reklamacji

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

@kamilwojcik
    Sprzedaj swoje szkło Staffordowi w dobrej cenie LOL
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 12 z 13 PierwszyPierwszy ... 210111213 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów