Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 125

Wątek: Ostrość zdjęć RAW - trochę wątpliwości

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Trzeci raz Ci powtórzę i ostatni. Twoj iMac ma rozdzielczosc 2560x1440 pixeli. Ale Ty zdajesz sie nawet nie wiedziec co to oznacza i masz o to pretensje do innych osob.
    Wiem jaka ma rozdzielczosc moj iMac i co to jest. Nie interesuje mnie wywolanie rozdzielczosci do rozmiaru mojego monitora. Nie wiem co sie przyczepiles tej rozDzielczosci monitora. Chyba pisze wyraznie o 6mpx. Wiec nie wiem o co ci chodzi

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Chodzi mi o to, ze jesli monitor ma 2560x1440 to nie ma sensu zapisywac zdjec z inna rozdzielczoscia niz rozdzielczosc monitora, skoro ogladanie ich na ekranie jest Twoim priorytetem. Zachowanie ich w wyzszej rozdzielczosci powoduje to ze OS X i tak sam je potem pomniejsza przy ogladaniu, a stawiam pomarancze przeciw jabłkom, ze robi to gorzej niz algorytm programu do obrobki ktorego uzywasz do zmniejszenia zdjec.

Wiec do ogladania zdjec na monitorze uzywaj zdjec z rozdzielczoscia na dluzszym boku 2560pixeli i odpalaj je na pelny ekran (1:1).

Jesli tego wciaz nie rozumiesz to ja juz Ci nie pomoge niestety.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Chodzi mi o to, ze jesli monitor ma 2560x1440 to nie ma sensu zapisywac zdjec z inna rozdzielczoscia niz rozdzielczosc monitora, skoro ogladanie ich na ekranie jest Twoim priorytetem. Zachowanie ich w wyzszej rozdzielczosci powoduje to ze OS X i tak sam je potem pomniejsza przy ogladaniu, a stawiam pomarancze przeciw jabłkom, ze robi to gorzej niz algorytm programu do obrobki ktorego uzywasz do zmniejszenia zdjec.

Wiec do ogladania zdjec na monitorze uzywaj zdjec z rozdzielczoscia na dluzszym boku 2560pixeli i odpalaj je na pelny ekran (1:1).

Jesli tego wciaz nie rozumiesz to ja juz Ci nie pomoge niestety.
    To moze kolega niech wywola Raw do kliku rozdzielczosci i potem poruwna na ktorej jest najbardziej ostre. O to mi caly czas chodzi. Ale dzieki ze checi wyjasnienia

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ech.. widzisz ... tez posiadam iMac'a z takim ekranem... ale to juz nawet nie chodzi o iMac'a. Ustawienie rozdzielczosci wyzszej niz natywna rozdzielczosc ekranu nic nie da, bo ekran i tak nie jest w stanie wyswietlic tej rozdzielczosci i skaluje obraz do swojej rozdziałki czyli w tym przypadku 2560x1440. Mozesz se robic ile chcesz a obraz i tak bedzie dopasowany do 2560x1440, wiec czy zrobisz to sam czy zrobi to za ciebie OS X teoretycznie nie ma najmniejszego znaczenia. Teoretycznie, bo jednak moim zdaniem Photoshop czy Lightroom posiada nieco bardziej zaawansowane algorytmy zmiany rozdzielczosci niz system operacyjny sam w sobie. Ale rob jak uwazasz ... skoro wiesz lepiej

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrado75 Zobacz posta
    To moze kolega niech wywola Raw do kliku rozdzielczosci i potem poruwna na ktorej jest najbardziej ostre. O to mi caly czas chodzi. Ale dzieki ze checi wyjasnienia

Tego sie nie da porównac bo wrażenie ostrosci ZALEŻY od rozmiaru/rozdzielczości/PPI/DPI oglądanego obrazu. Nic więcej.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Zdjęcie po przeskalowaniu z 15 na 6 MPx nie jest bardziej ostre tylko wydaje się być bardziej ostre...ot taka mała różnica :-D
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Jak kolega już poruwna, to po poruwnaniu niech napisze co z tego poruwnania wynikło.
    Chyba, że nie poruwna to niech o nieporuwnaniu już nie pisze.
    W końcu przecież kolega i tak się na tym nie zna
    co nieco Canona

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Berlin

Domyślnie

I po co te zlosliwosci. Nie zna sie czlowiek to sie pyta na forum. Sorki wogole za poruszenie tematu

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

... Nie zna sie czlowiek to sie pyta na forum. Sorki wogole za poruszenie tematu
    I po to jest forum. Ktoś inny się zna i udziela odpowiedzi. Sorry, że nikt nie potwierdził Twojej tezy...niestety. Nawet lekko nieostre zdjęcie w 18MPx może wydawać się ostre w 6MPx, ale ostrzejsze nie będzie
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojteketjow Zobacz posta
    Jak kolega już poruwna, to po poruwnaniu niech napisze co z tego poruwnania wynikło.
    Chyba, że nie poruwna to niech o nieporuwnaniu już nie pisze.
    W końcu przecież kolega i tak się na tym nie zna
    Sorki za OT ale porównanie to nie "poruwnanie" zwłaszcza napisane aż pięć razy. chyba że to celowo;-)
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów