Chodzi mi o to, ze jesli monitor ma 2560x1440 to nie ma sensu zapisywac zdjec z inna rozdzielczoscia niz rozdzielczosc monitora, skoro ogladanie ich na ekranie jest Twoim priorytetem. Zachowanie ich w wyzszej rozdzielczosci powoduje to ze OS X i tak sam je potem pomniejsza przy ogladaniu, a stawiam pomarancze przeciw jabłkom, ze robi to gorzej niz algorytm programu do obrobki ktorego uzywasz do zmniejszenia zdjec.
Wiec do ogladania zdjec na monitorze uzywaj zdjec z rozdzielczoscia na dluzszym boku 2560pixeli i odpalaj je na pelny ekran (1:1).
Jesli tego wciaz nie rozumiesz to ja juz Ci nie pomoge niestety.
To moze kolega niech wywola Raw do kliku rozdzielczosci i potem poruwna na ktorej jest najbardziej ostre. O to mi caly czas chodzi. Ale dzieki ze checi wyjasnienia
To moze kolega niech wywola Raw do kliku rozdzielczosci i potem poruwna na ktorej jest najbardziej ostre. O to mi caly czas chodzi. Ale dzieki ze checi wyjasnienia
Tego sie nie da porównac bo wrażenie ostrosci ZALEŻY od rozmiaru/rozdzielczości/PPI/DPI oglądanego obrazu. Nic więcej.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Zdjęcie po przeskalowaniu z 15 na 6 MPx nie jest bardziej ostre tylko wydaje się być bardziej ostre...ot taka mała różnica :-D