To normalne. A jak film ogladasz na 32'' oraz na 100'' to na czym bedzie bardziej wyrazny i ostry? Na mniejszym.
Pytanie wiec co chcesz osiagnac? Do czego Ci te zdjecia? Chcesz zdjecia ogladac tylko u siebie? Na caly ekran? Czy odbitki? A moze internet? W powiekszeniu 1:1? Ma to sens? Jaki? Ten iMac ma rozdzielczosc 2560x1440. Ustaw na tyle zdjecie i bedzie 1:1 na pełny ekran.
Jednak pytanie o najwyzsza jakosc jest totalnie bez sensu, bo najwyzsza jakosc masz w maksymalnej rozdzielczlsci. Mysle ze to tak oczywiste ze az nie warte wspominania![]()
Witam,
A co to jest "ostrość zdjęcia"? Czym ją mierzysz, aby można było porównać dwie fotki? Czy mierzysz ją liczbą pikseli przy przejściu od 10% do 90% na profilu krawędzi biel-czerń? Czy jest to wartość częstotliwości MTF przy spadku kontrastu do 50% (tzw. MTF50) ? Jeśli tak, to resampling "w dół" (do mniejszej liczby pikseli) zmniejsza liczbę pikseli na przejściu (i pośrednio zwiększa MTF50), a więc "wyostrza" obraz...Zamieszczone przez konrado75
Definicji "jakości zdjęcia" i jej miary (liczbowej) to ja nie znam - możesz ją przybliżyć, abyśmy mówili o tym samym?
Pozdrawiam, Alex
EDIT: W każdej rozdzielczości mogą być ostre - to tylko liczba odzwierciedlająca np. MTF50... Zwiększenie nachylenia profilu przejścia biel-czerń (lub resampling w dół) zwiększa tak pojmowaną "ostrość".
EDIT 2: Pamiętaj, że resampling zmniejsza liczbę szczegółów na zdjęciu, więc zmniejsza się rozdzielczość zdjęcia...
Ostatnio edytowane przez Aleximov ; 14-04-2012 o 22:43
Ok. Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi
Czy tak ciezko odpowiedziec do jakiej rozdzielczosci wywolac zdjecie by bylo najbardziej ostre. Tu widze ciezko uzyskac jakas odpowiedz kazdy wypisuje tylko co to jest jakosc , ostrosc zdjecia itp jak kolega Aleximow. A ja prosilem tylko o prosta odpowiedz. Wywolam to samo zdjecie do 15, 11,6 mega i najbardziej ostre jest na 6. Stad moje pytanie. Ale widze niepotrzebnie zabralem glos
Trzeci raz Ci powtórzę i ostatni. Twoj iMac ma rozdzielczosc 2560x1440 pixeli. Ale Ty zdajesz sie nawet nie wiedziec co to oznacza i masz o to pretensje do innych osob.
Witam,
Nie zrozumiałeś... Resampling powoduje zwiększenie "ostrości", bo jest wtedy mniej pikseli (w przypadku 15Mp->6Mp ok. dwa razy) przy przejściu na krawędziach biel-czerń, ale powoduje zmniejszenie efektywnej rozdzielczości obrazu, bo część informacji jest tracona (resampling "uśrednia" sąsiadujące piksele).
Podsumowując: jeśli bardziej podobają Ci się na ekranie zdjęcia w rozdzielczości 6Mp, to w takiej wywołuj. Standardowa procedura wywoływania i obróbki zdjęcia zaleca, aby wyostrzać dopiero na końcu i to już w docelowej (końcowej) rozdzielczości.
Pozdrawiam, Alex
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---