Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, płynnie z odpowiednim oporem i gładkością obracający się pierścień zoom to podstawa. To co pokazałeś na filmiku to elektryczny zoom kamery.
Sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, płynnie z odpowiednim oporem i gładkością obracający się pierścień zoom to podstawa. To co pokazałeś na filmiku to elektryczny zoom kamery.
W lustrzankach niestety nie uświadczymy elektrycznego zoomu?
Czy mógłbyś zaproponować jakie obiektywy w rozsądnych pieniądzach (2-3k) posiadają dobre pierścienie do wideofilmowania?
Wybaczcie mój niski poziom obycia, ale temat mnie interesujący, więc chce się dowiedzieć co i jak.
Przykładowo 17-40/f4L ma odpowiednio działający pierścień zmiany ogniskowej i mieści się w podanych pieniądzach. Najlepiej udaj się do sklepu, podepnij szkło pod aparat i sam się przekonaj bo są to rzeczy bardzo subiektywne, trudne do opisania. Możesz też spróbować zrobić sobie dźwigienkę na pierścieniu zmiany ogniskowej w kicie. Kupujesz metalową opaskę zaciskową o odpowiedniej średnicy i po sprawie.
17-40/f4L nie ma stabilizacji obrazu. Wydaje mi sie, że lustrzanki nie nadają się do tego typu filmowania.
Profesjonalne kamery filmowe (nie wideo) też nie mają stabilizacji ani AF a jakoś przy ich pomocy filmy powstają. Poza tym stabilizacja w zakresie 17-40 ? Po co?
Z tego co wiem to.teraz raczej sie nie zoomuje podczas kręcenia. A do filmowania sa specjalne obiektywy...ktos ostatnio wrzucal,zoom CZ z serii do filmowania za bagatela 15tys euro .. A Ty zawsze mozesz zrobic najazd kamera, zmiast zooma nowego dorob/kup slide'a.
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
Umiejętnie użyty zoom z odpowiednim ruchem aparatu/kamery może dać fajny efekt. Podkreślam UMIEJĘTNIE a nie na zasadzie pompowania.
Jesli jestes amatorem i nie czujesz kwestii filmowania aparatem, a masz 2-3k do wydania, to lepiej spozytkuj te pieniadze na kupno..... Kamery, nie obiektywu. Za te kwote kupisz juz kozaka ze stajni Sony, ktory wiekszosc Twoich watpliwosci rozwieje, jesli nie wszystkie. Pozdr.