Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Krajobraz - potrzebna stabilizacja?

Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Krajobraz - potrzebna stabilizacja?

Szukam obiektywu do krajobrazu - głównie góry w bardzo różnych warunkach i oświetleniu. Po przeczytaniu dziesiątek testów wyszło mi, że najlepszy optycznie i w zakresie ogniskowych będzie Tamron 17-50mm 2.8. Kosztowo nówka ze stabilizacją chodzi za 1600zł, to jest maks (nie "dozbieram" jeszcze kilku stówek na coś lepszego). Bez stabilizacji jakieś 1300zł (za nówką przemawia 5 lat gwarancji i serwis pod bokiem).

No i tutaj jest dylemat - czy potrzebna jest wersja ze stabilizacją czy nie ma co się szarpać na te 350zł więcej i odłożyć to na jakiś tele w przyszłości albo dorzucić dobry polaryzacyjny. Spotkałem się z kilkoma opiniami, że przy szerokim kącie stabilizacja jest zbędna i nie wiem co o tym sądzić.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Coś już napisał
    Miasto
    węgierska górka

Domyślnie

z mojego doświadczenia wynika że stabilizacja nie potrzebna, troche juz tych krajobrazow zrobiłem i jakoś nie narzekałem na brak stabilizacji, lepiej kupic polara albo szarą połowice Miałem tego tanszego Tamrona przez jakis czas i sobie chwale, trza tylko przymykac do 4,0 i obraz gitarka. Obecnie uzywam do krajobrazów Canona 10-22 i musze powiedziec ze jest wart każdej złotówki! Zapraszam na moja stronke www.rafalkurowski.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem do krajobrazu to najważniejszy jest statyw.
    Nic nie piszesz czy posiadasz, ale jeśli masz zamiar robić głównie krajobrazy to ja bym polecał szkło bez stabilizacji + to co zaoszczędzisz włożyć w statyw. Fotki krajobrazowe, co do zasady, wychodzą "najładniejsze" o okreslonych godzinach, o których światała niekoniecznie jest dużo. Statyw mega pomaga.
    Inna rzecz, że reczywiście przy szerokim kącie i krótkich ogniskowych można utrzymać dłuższe czasy.
    Niemniej statyw to podstawa.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Przy krajobrazie żeby uzyskać ładne i porządne efekty i tak będzie się przymykać do f=11 -16. Ja bym szukał jakieś sigmy 10-20 czy nawet tamrona 10-24.

Tamron 17-50 to tylko światło, traktor i ogniskowa różnicą się o 1mm
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu

Domyślnie

Do krajobrazu? 18-55 IS i robić panoramy z kilku zdjęć. Za 500zł kupi się dobry program do panoram + około 250zł statyw i masz zaoszczędzone pieniądze chociażby na 50 1.8.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zauważyłem że masz 50 1.8, więc można zacząć zbierać na coś lepszego Np jeżeli nie chcesz robić panoram to 10-20 Sigma jest fajnym rozwiązaniem.
    Ostatnio edytowane przez Mike7 ; 11-04-2012 o 16:53 Powód: Automerged Doublepost
    / Canon /

Bywalec Awatar welury
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Statyw przede wszystkim, bo uniezależnia od pory dnia i warunków pogodowych, a w trudnych wychodzą najciekawsze. Osobiście nie spotkałem się jeszcze z dobrym składaniem zdjęć w panoramę. Dobry wynik to szeroki kąt i przycięcie góry i dołu w miarę potrzeby.
    A najlepsza głowica panoramiczna, obrót w punkcie nodalnym. http://www.fotografia-panoramiczna.pl/punkt-nodalny/
    Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Oczywiście, stabilizacja nie ma tu znaczenia, a przy ogniskowych rzędu 17-50 to moim zdaniem w zasadzie wyciskacz kasy. Ale statyw - tu nie oszczędzaj, to podstawa każdego fotografa, nie tylko krajobrazu. Tutaj poszukaj dobrego modelu, co także znaczy "nie tani", z dobrą głowicą.
    Np. tutaj coś znajdziesz http://www.canon-board.info/showthread.php?t=834
    Udanych zdjęć
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez welury Zobacz posta
    ?...Osobiście nie spotkałem się jeszcze z dobrym składaniem zdjęć w panoramę....

Hmmmmmmmmmm.... Nie widziales moich

żeby dobrze poskladać panoramę to, niestety, materiał wyjsciowy ma kapitalne znaczenie. Innymi slowy glowica na statywie. Znowu niestety, dobre glowice kosztuja wiecej niz statyw....

@ephel - krajobrazy robi sie KAZDYM rodzajem obiektywu. Długie tele i szerokokatny (dla mńie klasyka to szeroki kat). Obiektyw do krajobrazu ma piątorzedne znaczenie. Kazdy jest dobry, kazdym mozna zrobic wspaniale zdjecia. Nie myśl jakim obiektywem - myśl nad tym jak, jaki kadr, co ciekawego chcesz pokazać a bedzie znacznie lepiej niz tzw. "onanizm sprzetowy". Nie sprzet robi zdjecie a fotograf....

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeszcze poziomica do statywu!

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów