Szkla sa fajne, ale nie ma sie czym podniecac. Dostepnosc ich jest troche wieksza niz dostepnosc Maybacha, wiec coz nam po nich. Szczegolnie podoba mi sie ten 43mm, bo przekatna klatki 24x36 to wlasnie 43mm, a nie 50mm.
A jesli jest ktos kto system Pentaxa ma w malym paluszku to moze wyluszcze moj problem z Pentaxami. Mialem 2 Pentaxy ME Super. Piekne malutkie cacuszko. Mniejsze od tak cenionej Yashici GSN, tylko ze ta Yashica to dalmierzowka, a Pentax to lustrzanka i ma wymienne obiektywy he, he. Jeden mial SMC Pentax-M1.7/50-uznawany za najlepszy standard, a drugi Takumara1.8/55.
1) Nigdy nie moglem utrzymac w reku ME Super na czasach ponizej 1/30. Dostawalem poruszone zdjecia. On strasznie kalpie migawka o pionowym przebiegu i lustrem. Podobny problem mialem z Canonem AL-1 mimo poziomego przebiegu migawki. Natomiast A-1, F-1, F-1New chodza idealnie.
2) Oba obiektywy zblendowane dawaly akceptowalny obraz, ale na pelnej dziurze byly po prostu nieostre. Czy ja mialem jakies trefne egzemplarze ?
Pytam, bo niedawno trafilem okazyjnie ME Super i 1.7/50 M i nie wiem czy dac temu aparacikowi trzecia szanse czy do lamusa.