Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Poszukiwania obiektywu do 550D.

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar dsp
    Miasto
    Suwalki

Domyślnie

chcesz kręcić filmy to jakiegoś flycama a zoom w nogach i będziesz miał płynne przejścia ale i tak będziesz musiał manualnie kręcić ostroscia. możesz też kupić jakiś szeroki kat. Np Samyanga 8mm fisheyea i ustawiąsz 5.6f i ostrosci od 3metry i masz ostro cały czas a z daleka tak mocno nie zawija rogow , i programówo można naprostować
    Canon 5d mark II + C28 1.8 + Sigma 50 1.4 + C85 1.8 + Lampy i dodatki.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Rada jest jedna. Ustaw KIT-a na 30mm. Zaklej zoom taśmą. I porób zdjęcia i pokręć filmy. Zobaczysz na ile ta ogniskowa Ci pasuje. Jedni lubią szerzej inni wąsko a inni standardowo.
    Zrobiłem tak i stwierdzam, że będzie okej. Pod koniec miesiąca zamawiam Sigmę od razu z filtrem B&W MSC

Znalazłem to, o co mi chodziło w trakcie filmowania - szum przy wykonywaniu zbliżenia związany z mechanicznym kręceniem ogniskową + niezbyt płynne przejścia i utrata ostrości http://www.youtube.com/watch?v=GWRsJXm7i_8 No i teraz tak, czy tak po prostu jest i w przypadku lustrzanek lepiej mieć zoom w nogach (nie zawsze wykonalne), czy może da się coś z tym zrobić? Czy, powiedzmy, kupując obiektyw zmiennoogniskowy polecany do filmowania da się to jakoś polepszyć? Bo w porównaniu do kamerek widzę tu spory minus.

Coś już napisał

Domyślnie

Ok to wiadomo, chcę tylko koledze wyjaśnić ten drobny niuans.
    Jak kolega przyzwyczaił się powiedzmy do 50 na pełnej klatce, a teraz kupił przykładowego 500D to teraz jak sobie kupi 50 1.4 i podepnie to nie będzie miał przecież tego samego co kiedyś... bo teraz musi podpiąć 30

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chasm Zobacz posta
    Ok to wiadomo, chcę tylko koledze wyjaśnić ten drobny niuans.
    Jak kolega przyzwyczaił się powiedzmy do 50 na pełnej klatce, a teraz kupił przykładowego 500D to teraz jak sobie kupi 50 1.4 i podepnie to nie będzie miał przecież tego samego co kiedyś... bo teraz musi podpiąć 30
    święta racja, dlatego do Cropa najlepiej zainwestować w sigmę 30 1,4, niesamowite kolory i ostrość, niegdyś super współdziałała z moim byłym 40D
    Marcin

Domyślnie

Skoro zalezy ci na jasności obiektywu, ogniskowej poniżej 50mm i masz do dyspozycji około 2000zł, to może jeszcze zwrócisz uwagę na tego samyanga. Z opisu i z tego, co wyczytałam na temat tego szkła wart zakupu i ogólnie testowania... Ale zrobisz jak uważasz, to tylko propozycja

Bywalec
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez smigaczka Zobacz posta
    Skoro zalezy ci na jasności obiektywu, ogniskowej poniżej 50mm i masz do dyspozycji około 2000zł, to może jeszcze zwrócisz uwagę na tego samyanga. Z opisu i z tego, co wyczytałam na temat tego szkła wart zakupu i ogólnie testowania... Ale zrobisz jak uważasz, to tylko propozycja
    ale do Samyanga trzeba mieć zaparcie i lubić w pełni manualne stałki
    Marcin

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów