Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: Softbox i światełko...

Uzależniony Awatar kaindox

Domyślnie

A ja mojej małej bez problemu robię zdjęcia - korzystam 1 jednej lampy na statywie + octa 120 i cieszę się ze zdjęć z maluchem. Oczywiście w lecie przyjemniej robić zdjęcia w plenerze, ale w zimie jak wracam po pracy to ze światła dziennego nie mam szans skorzystać, więc lampa w domu pozwala mi się cieszyć ze zdjęć przez cały rok

Domyślnie

I właśnie tego samego kolego ja oczekuję od sprzętu

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

za kaindox - jedna dobra lampa z sporym softem już będzie coś - zresztą zobacz sobie jak można oświetlić jednym (stosunkowo małym 40x50) softem, na kontrę blenda, albo właśnie jak starczy druga słabsza lampa.
    IMHO do fotografowania dziecka nie potrzebujesz mercedesa - droższe lampy studyjne są droższe głównie ze względu na powtarzalność błysku/trzymanie temperatury barwowej (i ze względu na to, że są droższe, bo są z bardziej znanym znaczkiem)... co jest istotne chyba jak robisz fotografie produktu czy coś co masowo chcesz obrabiać potem. Ew. odchylenia, które teoretycznie będą się częściej pojawiać przy tańszych lampach będą i tak nieznaczne i w sumie wydaje mi się, że przy takiej normalnej fotografii to nie ma znaczenia.

Koledzy dobrze radzą, że najlepiej fotografować przy świetle zastanym , ew. ze wsparciem światła odbitego z lampy reporterskiej...
    ale jeśli ktoś ma zacięcie do świecenia lampami, odrobinę miejsca to czemu nie działać? A co wy wszyscy dzieci z ADHD macie? Trzeba mieć sposoby to posiedzi chwilę w miejscu... no i może ciut cierpliwości
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Dopiero zaczyna

Domyślnie

prawda

Domyślnie

skylight
    fotografować przy świetle zastanym , ew. ze wsparciem światła odbitego z lampy reporterskiej...
    stosunkowo tanie, wystarczająco mocne i powtarzalne źródło światła.
    regulamin pkt. 8

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

ADHD może nie, ale dopiero w wieku czterech lat nauczył się, że jak tatuś robi zdjęcia, to trzeba ładnie pozować

Coś już napisał Awatar skylight

Domyślnie

no ale może to nie chodzi o to, żeby dziecko pozowało, tylko, żeby dać mu odopwiednią zabawkę, która go na chwilę zajmie, albo zatrudnić "asystenta", który z odpowiedniego miejsca będzie "sterował" modelem mówiąc czy pokazując co trzeba. Chyba najlepiej wychodzi jak dziecko się bawi, gaworzy czy co tam ma robić, byle była to opcja w miarę bez przemieszczania
    Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistośc /Henri Cartier - Bresson

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów