światla nigdy zamało
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
światła nigdy zamało
światla nigdy zamało
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
światła nigdy zamało
Ostatnio edytowane przez Jackowski ; 10-04-2012 o 14:44 Powód: Automerged Doublepost
ja pod oktę 120cm mam quantuum dual power 600 i w warunkach domowych nie zdarzyło mi się jeszcze dać więcej niż połowę mocy, więc u Ciebie dwie 300 dadzą radę. Zresztą do tej okty wystarczy systemowa EX 580, przy prostokątnych softach poradzi sobie jeszcze lepiej. Jeśli w przyszłości chcesz się więcej bawić tymi lampami to pomyśl też o wersji softa, do której da sie podpiąć grida. Tu masz porównanie jakie efekty dają rożne rodzaje modyfikatorów światła
http://studiofotograficzne.pl/porown...nych-0005.html
Ktoś jest w stanie powiedzieć, czemu nie ma w dystrybucji już Quantuum R+300, tylko Quantuum R+300 Digital?
duzo mieksze cienie? z softa? :> taaa szczegolnie w malym pomieszczeniuduzo wieksza kontrola nad swiatlem, ladniejsze odbicie w blyszczacych przedmiotach i pewnie pare ninnych rzeczy ok ale miekkosc? zeby nie bylo ze tylko narzekam. Da sie pokazac te przewage miekkosci cieni na fotkach porownawczych?
Ostatnio edytowane przez Maggot ; 10-04-2012 o 18:57
tu masz, porownaj:
http://studiofotograficzne.pl/porown...nych-0005.html
Canon
Muszę ????Muszę pstryknąć trochę zdjęć mojej małej córeczce (zdjęcia będą pstryknięte w domu).
Ja robie zdjęcia dziecku bo lubię, a nie bo muszę i czy muszę w domu ? Wiosna idzie.
Zdjęcia w świetle naturalnym zastanym są lepsze niż nieopanowane światło z lamp.
regulamin pkt. 8
Przepraszam najmocniej kolegę "guziec" za to, ze nic nie wniosłem. Moja sugestia, zeby zrobić przy świetle dziennym nie jest naprawdę głupia.
1. Wspomniano powyżej:
jakie dziecko wytrzyma dłużej niż 2-3 minuty na stołku, krześle, w jednym miejscu ?zrobic zdjecia corce....
a) ktora corka wytrzyma blysk tatusiowego flesza w ilosciach idacych w tysiace
jeśli pełza czy zmieści się w obrębie światła z softboxów ?
1000pln jest kwotą za małą na zrobienie tego porządnie. cena 500 pln na lampę plus softbox plus statyw i trzeba to jeszcze czymś wyzwolić.Budżet w jakim chciał bym się zamknąć to ok 1000zł (+/- parę zł).
Czasem trzeba uczciwie powiedzieć odpuśc sobie ten pomysł niż podpowiadanie chybionych rozwiązań,
Stąd moja krótka sugestia - przepraszam.
regulamin pkt. 8
spoko, to już coś
... Nic się nie stało.
Masz rację przy świetle dziennym zdjątka najlepiej wychodzą.
Ale też chciał bym zrobić mojej córci takie bardziej "studyjne" zdjęcia.
Mam jeszcze ten komfort, że dziecko jeszcze jest malutkie i nie chodzi.
jeśli chodzi o budżet, to masz racje, nie wyrobię się w 1kzł.
Dla tego zdecydowałem się na kupno jednej, większej lampy 300Ws, softbox 80x120cm + statyw, do tego większa blenda, aby światłem odbitym trochę doświetlić. Do tego lampa będzie wyzwalana fotocelą.
Akurat zamykam się w założonym budżecie.
I myślę, że na początek będzie ok.
powiedzmy że miałem takie same pomysły tylko po drodze kupiłem również softboxy ze światłem stałym bo myślałem że Ci na forum się nie znają a ja dam radę - efekt jest taki że świateł używam do robienia zdjęć na allegro a dziecko focę przy świetle ze słoneczka - zawsze z czymś musiałem walczyć - jak już uwalczyłem (obstawiając 2 softboxami i dwoma lampami gracąc cały pokój kablami, statywami i krzątając się jak diabeł w wodzie święconej) to dziecko wściekłe - jak myślisz że na lalce ustawisz to się mylisz - na lalce nie wyjdzie kształt softboxa w oku czy świecąca skóra do tego dziecko trzeba zabawić żeby się uśmiechnęło - masakra dla mnie - może Ty masz lepsze do focenia dziecko i może ze zmęczenia Ci nie uśnie ani się nie rozedrze. Powiem Ci że w chwili kiedy miałem już podziurawiony sufit hakami do których mocowałem światło nadeszła chwila opamiętania i stwierdziłem że lepiej zabrać dziecko na spacer niż męczyć je w ten sposób.
pozdrawiam
bartek