Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Super-Takumar - problem ze światłem

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie Super-Takumar - problem ze światłem

Kurczę, nie wiem jak to profesjonalnie nazwać więc napiszę tak na chłopski rozum.

Mam 500d, do tego super-takumar 50/1.4. Zwykle wszystko jest w porządku, ostrzę na live view - ale czasem, jak np dzisiaj jest z tym problem - ponieważ obraz na lv jest straszliwie ciemny przy dobrych nastawach - co widać dopiero po zrobieniu zdjęcia (robię w trybie manualnym). Przez to w ogóle nie da się robić zdjęć - no chyba że na około ustawiając ostrość na np 1/10, przekręcać na 1/90 (takie duże różnice są) i wtedy cykać fotkę - no ale z moją trzęsawicą rąk mogę już wtedy stracić ostrość. Macie jakieś rady? (na wizjerze dobrze nie wyostrzę niestety).
    Pozdrawiam
    500d + KIT + 50/1.8 + Super-Takumar 50/1.4 + Samyang 85/1.4 + Speedlite 430 EZ

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Też mam z tym problem, czasem tak po prostu jest... Ja podbijam iso na większę i potem szybko zmieniam.

Ewentualnie można się pobawić z pomiarem światłą, ale nie sprawdzałem czy to coś zmieni.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Początki nałogu

Domyślnie

Witam,

Cytat Zamieszczone przez Mojwa
    (...)no chyba że na około ustawiając ostrość na np 1/10, przekręcać na 1/90 (takie duże różnice są) i wtedy cykać fotkę - no ale z moją trzęsawicą rąk mogę już wtedy stracić ostrość. Macie jakieś rady?(...)
    No niestety - takie są "uroki" szkieł manualnych na cyfrowym body
    Pozostaje albo nauczyć się ustawiać ostrość na pełnej dziurze "z ręki" i potem szybko (nie zmieniając odległości) przymknąć przysłonę i zrobić fotkę lub też zastosować statyw i też ostrzyć na pełnej dziurze (gdy jest problem z utrzymaniem odległości "z ręki" - ew. stosowanie pre-fokusa dla poruszających się obiektów, np. dzieci, tzn. wstępne ustawienie odległości i czekanie, aż poruszający się obiekt znajdzie się w tym miejscu). Ustawianie ostrości na przymkniętym obiektywie (np. do f8 lub więcej przy słabym świetle) to już prawdziwy hard-core

Raczej nic innego nie wymyślisz...

Pozdrawiam, Alex

Awatar Mojwa
    Miasto
    Luboń k/Poznania

Domyślnie

Dzięki, ale ja robię glownie portrety wiec nie przymykam bardziej niz do 2.5. No nic, bede kombinowac, dzieki na szczescie tak jest tylko czasem.
    500d + KIT + 50/1.8 + Super-Takumar 50/1.4 + Samyang 85/1.4 + Speedlite 430 EZ

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojwa Zobacz posta
    Dzięki, ale ja robię glownie portrety wiec nie przymykam bardziej niz do 2.5. No nic, bede kombinowac, dzieki na szczescie tak jest tylko czasem.
    Zainstaluj sobie Magic Lantern
    Bardzo ułatwia ostrzenie podświetlając ostre krawędzie.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Uprawnienia umieszczania postów