Cytat Zamieszczone przez Vitez
Bankowa zapomoge (czyli preferencyjna pracownicza pozyczka socjalna) juz dawno zuzylem na co innego (splata kredytu studenckiego).

Ale juz sie wycofuje rakiem bo musialem sie zdrowo (o jakies 180 stopni ) rabnac w obliczeniach kiedys tam .

A dokladniej - na www.pkobp.pl jest obecnie (w Klienci Indywidualni- szybki serwis kredytowy) kalkulatorek kredytu.

Zakladajac te same inputy (na przyklad dochodz miesieczny 2500, wydatki 1000, stala stopa procentowa, raty rowne) oraz kwote 10000 / 12 miesiecy = koszt kredytu 833 (drugi taki kredyt po tym kosztowalyby w sumie 1666 oba)

Kwota 20000 / 24 miesiace daje koszt kredytu 3102 czyli prawie dwa razy wiecej

Tak wiec sorki za moje bledne wyliczenia... liczylem to recznie kiedys jak nie bylo tego kalkulatorka i cos musialem zle podstawic.

Wniosek prosty - trzeba zbalansowac jak najwieksza kwote w jak najkrotszym czasie splaty z najrozsadniejszymi mozliwymi odsetkami i ew. po splaceniu czynnosc powtorzyc - suma kosztow wychodzi nizsza jednak przy dwoch kredytach takich samych jeden po drugim!
Osobiście mam konta w PKO BP , jednak wszelkie kredyty biorę w LUKAS BANKU za względu na ratalny dorobek - mam raty i kredyty na dowód . Szybko , bez zbędnych formalności , niestety drogo ( ze względu na dorobek kredytowy trochę tańsze oprocentowanie jednak prowizja wysoka ). Ale przy prowadzeniu działalności gospodarczej mam dość chodzenia po urzędach , by jeszcze starać się o jakieś dodatkowe dokumenty do kredytu .