Pokaż wyniki od 1 do 10 z 143

Wątek: Po co komu CANON Battery Grip ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Z tego co słyszałem (bo w rękach nie miałem) akumulatory w gripie od 350 siedzą równolegle do aparatu...
    To raz.
    A dwa - że te aku od 350D są same w sobie cieńsze od BP-511.
    Moze gdyby dwie 511 leżały równolegle, to też by było dobrze, ale nie sposób spróbować, ponieważ nie ma takiego gripa.
    Gdy kupowałem aparat, to "przymierzałem" 300D i 350D, każdy z gripem i bez. Doszedłem do następujących wniosków:
    - 350D bez gripa porażka, z gripem OK w pionie, ale w poziomie i tak porażka.
    - 300D bez gripa OK, z gripem "nadgabaryt".
    Zdecydowałem się w końcu na 300D bez gripa, choć mogłem sobie pozwolić nawet na 350D z gripem. Pomyślicie - wariat, ale jestem amatorem, fotografuję dla przyjemności i nie robię olbrzymich powiekszeń (w zasadzie max. to co oferują minilaby czyli 15x21). No i z tym aparatem to było trochę jak z samochodem: nie będę się ścigał, ale ma być wygodny :-)
    Dostępne środki przesunąłem z body na szkło i tym sposobem mam 300D + Sigma 18-50/2,8 :-)
    Potem weszła promocja w Fotojokerze (gripy do 300D za 149zł), postanowiłem spróbować jeszcze raz. Kupiłem nawet dwie sztuki: jeden od razu na Allegro, bo schodziły za 200 :-), a drugi myślę sobie - spróbuję się przekonać. I ten drugi też poszedł na Allegro :-) I jeszcze na nich zarobiłem :-D
    Tak wiec dla mnie do przyjęcia byłby 300D z cieńszym gripem (takim jak np. ten od 350D lub 50E), a wzorem ergonomii jest IMHO właśnie 50E + BP50 :-)
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-01-2006 o 09:43
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Dopiero zaczyna Awatar kaplasak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmsza
    Z tego co słyszałem (bo w rękach nie miałem) akumulatory w gripie od 350 siedzą równolegle do aparatu i może to jest wygodne. W gripie od 20 wchodzę prostopadle, przez to grip jest strasznie "gruby" i przy moich nie małych wymiarach, objęcie go i pewne trzymanie w kadrach pionowych wcale pewne nie było (nie byłem w stanie go objąć). O wadze zestawu (np z podpiętą Sigmą 100-300) już nie wspomnę.
    W 350 też siedzą prostopadle

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    350D + BG-E1 - OK w poz. pionowej, natomiast w poziomie zbyt płytki chwyt.
    Do 350D jest grip BG-E3
    EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaplasak
    W 350 też siedzą prostopadle
    Trzeba wziąć chyba pod uwagę, że baterie do 350D są po prostu mniejsze gabarytowo. Takie same miałem w starej komórce
    Może o to własnie chodzi...

BTW, chociaż patrze teraz na ten grip i czy ja wiem, czy wchodzą prostopadle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcingreen
    Trzeba wziąć chyba pod uwagę, że baterie do 350D są po prostu mniejsze gabarytowo. Może o to własnie chodzi...
    Ot, to.
    Najbardziej chodzi o to, że sa cieńsze.

Tak, prostopadle DO APARATU (a równolegle do siebie).
    A my gdybamy, czy nie byłoby lepiej gdyby wchodziły równolegle do aparatu.
    Pozdrowienia, Tomek

Dopiero zaczyna Awatar kaplasak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm może poprostu mamy różne wyobrażenie tej "prostopadłości", a może to rozwieje nasze wątpliwości?

http://computers.livedoor.com/livedo...2kiss/013a.jpg
    EOS 350D || EOS 5 || T90 || M42

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaplasak
    Hmm może poprostu mamy różne wyobrażenie tej "prostopadłości", a może to rozwieje nasze wątpliwości?

http://computers.livedoor.com/livedo...2kiss/013a.jpg
    Ach takie buty...

Nie zakładałem, że tam jest takie "ci*lstwo z g*wnolitu" które trzeba dodatkowo wyjąć.
    Kolejne sekundy tracicie na wymiane baterii

Domyślnie

...że tam jest takie "ci*lstwo z g*wnolitu" które trzeba dodatkowo wyjąć...
    A jeszcze lepsze jest to "ci*lstwo" na paluszki :-)
    Prawdziwy majstersztyk

Dawniej ludzie byli mądrzejsi, inżynierowie lepsi... weźmy taki BP50 od 50E: wchodzą 4 paluszki. Przekładasz taki malutki "dynks" i zamiast paluszków wchodzi 2CR5. Klapka od body się trzyma korpusu i wchodzi do gripa. Żadnych "ci*lstw", klapka nie wpadnie do śniegu...
    No ale wiadomo - najtrudniej wykombinować najprostsze rozwiązania. Widać dawniej lepiej sobie z tym radzili :-(
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 26-01-2006 o 10:39
    Pozdrowienia, Tomek

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt
    Tak wiec dla mnie do przyjęcia byłby 300D z cieńszym gripem (takim jak np. ten od 350D lub 50E), a wzorem ergonomii jest IMHO właśnie 50E + BP50 :-)
    W 50E zasilanie było z paluszków, to dawało zupełnie inny kształt.
    W dslr gripy są sporo grubsze, to prawda.
    Zgadzam się też z kwestią ergonomii. Jeśli ktoś ma małe dłonie, to na pewno nie jest to wygodne.
    Mimo wszystko w sytuacji, gdy jest do wykonania duża sesja, grip pozwala odpocząć nadgarstkowi. Z różnych przyczyn nie miałem gripa z 20D. Nie wspominam tego zbyt dobrze. Po kilku godzinach ciągłego kadrowania prawy nadgarstek naprawdę nie wytrzymywał.
    Jarek

Uprawnienia umieszczania postów