Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: problem z ETTL

Dopiero zaczyna Awatar yaki
    Miasto
    A, A

Cool problem z ETTL

heya

mam problem z ettl. mam eosa 400d i lampe 430 ex 2,
    do tego kabel synchro photixa ktory respektuje ettl itd.

problem polega na tym ze jak czasami wlaczam lampe i aparat i chce uzyc ettl, czsami wlacza sie na lampie tylko ttl ????

kompletnie nie wiem od czego to zalezy ?

generalniewiekszosc razy jak uzywam zapala sie na lampie ettl ,ale czasami jest ttl.

dlaczego tak jast i z czego to wynika, wiadomo ze wole trb ettl?

pozdr

yaki

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Ja również spotkałem się z podobnym zachowaniem przy okazji radiowych wyzwalaczy. Gdy lampa przełączy się w tryb ttl nie pozostaje Ci nic innego, jak wpiąć ją z powrotem na sanki aparatu i z poziomu menu przywrócić e-ttl - u mnie pomogło.

Coś już napisał Awatar troll
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Ettl

Witam.

Sprawdź sobie czystość styków na sankach i lampie - można przemyć spirytusem - byle nie salicylowym. Szczególnie sprawdź solidność mocowania lampy w sankach. Mnie tak się działo jak odwracałem aparat w pion. Lampa wtedy w ustawieniu bocznym pod swoim ciężarem rozpinała któryś ze styków. Dałem do dokręcenia i minęło jak ręką odjął.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaki Zobacz posta
    problem polega na tym ze jak czasami wlaczam lampe i aparat i chce uzyc ettl, czsami wlacza sie na lampie tylko ttl ????
    Za dlugi kabel, brudne styki, albo jakis zimny lut w kablu/lampie...

Miasto
    A, A

Domyślnie

dzieki, tak wlasnie robie,, tylko zastanawalem sie z czego to wynika, ale widze ze nie jestem sam ))
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    dzieki za rady , chyba jest tak jak mowicie , bo malem wrazenie ze mialem ettl cos tam ruszylem i bylo ttl , wiec faktycznie moze to mocowanie abo stk,,ok sprawdze sprobuje cos podzialac z tematem, ja myslalem ze to bardziej jakas niezgodnosc komunikacyjna czy cos.
    pozdr
    yaki
    Ostatnio edytowane przez yaki ; 06-04-2012 o 23:30 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu
    Miasto
    Krakówek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yaki Zobacz posta
    tylko zastanawalem sie z czego to wynika
    Ze sposobu wykrywania trybu:
    tryb a-ttl - wykrywanie odpowiedniego napiecia/natezenia pradu (lampa wyswietla ten tryb jako ttl)
    tryb e-ttl - wykrywanie komunikacji cyfrowej

Miasto
    A, A

Domyślnie

swoja droga ( do Mateusza - fajny ten hdr rynku) ja mam tez zajarke na ta technike,,
    zdradzisz jak go zrobiłes?
    szczerze mowiac probowalem w photixie laczyc foty o roznej ekspozycji itd ale jakos nie wychodzi mi to jeszcze , pewnie min dlatego ze jak to robilem nie wiedzialem ze musi byc statyw,, co teraz wydaje mi sie logiczne, tak czy siak fajny ten twoj z bloga
    pzdr
    y

Coś już napisał Awatar Mateusz87
    Miasto
    Ostrów Wielkopolski

Domyślnie

Proponuję zacząć od programu photomatix, przy czym najlepiej jakby Ci się udało dorwać starszą wersję - łatwiej się na niej pracuje. Statyw to podstawa. W zależności od scenerii robisz od 3 - 5 klatek ze skokiem jednej wartości ekspozycji tj. -1EV, 0, +EV lub -2,-1,0,1,2. Mi zdarzało się niekiedy łączyć także z 7 klatek. Analogicznie w przypadku panoramy musisz się liczyć z łącznym użyciem np. 15 czy 20 klatek. To jest oczywiście w dużym skrócie - wyczuj najpierw program, poeksperymentuj. Jeżeli będziesz miał jakieś trudności, to śmiało pytaj. Mi chwilę zajęło zanim połapałem się w tym wszystkim.

PS. hdr rynku jeśli dobrze pamiętam robiłem w dynamic photo hdr korzystając chyba z któregoś presetu.
    Ostatnio edytowane przez Mateusz87 ; 07-04-2012 o 08:43

Miasto
    A, A

Domyślnie

dzieki
    bede dzialal
    pozdr
    y

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów