Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Wykrywacz metalu - pytania

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Wykrywacz metalu - pytania

Ponieważ na tym forum znajduje się wiele osób z wykształceniem ścisłym, nierzadko zahaczającym o fizykę chciałem się zapytać czy ktoś używał lub używa wykrywacza metalu i ma w tej kwestii jakieś doświadczenie. Właśnie przymierzam się do zakupu wykrywacza na wiosnę. Po głowie chodzi mi Garrett GTI 2500 jaki White`s XLT E-series. Podobno to dwa najlepsze wykrywacze na rynku. Jestem ciekaw czy znajduje się na forum ktokolwiek kto pracował z wykrywaczem metalu (niekoniecznie tym wymienionym). Jeśli nie będzie żadnego zainteresowania ani odzewu proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek w Hydepark nie powinien on zaśmiecać forum.
    Aha dodam, że interesuje mnie wykrywacz raczej uniwersalny niż ukierunkowany na konkretne poszukiwania

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Jeśli nie będzie żadnego zainteresowania ani odzewu proszę o usunięcie tematu, aczkolwiek w Hydepark nie powinien on zaśmiecać forum.

A przeczytaj opis podforum Hydepark "Rozmowy o wszystkim i o niczym - byle by byly choc troche zwiazane z fotografia" i skonfrontuj go z tym tematem .

Hint: wrzuc jakies zdjecia tych wykrywaczy na odczepnego i juz bedzie OK

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Ja skonfrontuję za sida :-) Zastanawiam się nad kupnem wykrywacza metali , by szukać na plażach zgubionych aparatów fotograficznych marki CANON , przykrytych grubą warstwą piachu :-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sorry, ale nie znalazłem nic bardziej nadającego się na aż tak oftopiczne zagadnienie jakim jest wykrywacz metalu, Hydepark wydal mi się najlepszy Zresztą zagadnienie jest bardzo ciekawe. Współczesne wykrywacze metalu posiadają np. dyskryminację wykrywanych metalów. Do czego można to zastosować? No na przykład szukamy monet, złotych łańcuszków i zegarków na plaży. Jak wiadomo na plaży znajduje się mnóstwo śmieci w postaci np. pulltabów od puszek (to czym się je otwiera – ten dzynks), kapsli i zakrętek od wódki. W dyskryminacji wybieramy żeby wykrywacz reagował na metale kolorowe z wyłączeniem aluminium i po sprawie. Zamiast schylać się po każdego śmiecia, wyciągamy tylko monety i złoto srebrne zguby. Można też dyskryminować według wielkości metalowych przedmiotów. Istnieje też możliwość wykrywania pustych przestrzeni pod ziemią, ale w kwestie techniczne nie bardzo chcę się zagłębiać.

Fotki powyższych wykrywaczy metalu załączam oraz adresy producentów:

http://www.garrett.com/hobby/products/gtiseries.htm

http://www.whiteselectronics.com/xltw.php

A jak by ktoś chciał te dostępne na polskim rynku:
    http://www.viking.waw.pl/wykrywacz_metalu.html

Pozdrawiam i czekam na opinie

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Jakiś czas temu , pracując w ogródku zgubiłem obrączkę :-( Znajomy ma wykrywacz ( zajmuje si ę poszukiwanie pozostałości z II WOJNY ŚWIATOWEJ ) znalazł ją dzięki dyskryminacji . Wykrywacz piszczał nawet jak na głębokości pół metra był kawałek gwoździa . Dopiero po przełączeniu na metale kolorowe znajdował kapsle i inne aluminium , aż w końcu znaleźliśmy złotą zgubę . Nie wiem jak wykrywacz działa jednak ten znajomego piszczał inaczej w zależności od głębokości znaleziska . Fajna sprawa , ale cena ponad 2000 zł :-(

Przy okazji przekonałem się jaki mam syf w ogrodzie :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie "syf" tylko metale kolorowe

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No te wykrywacze które są na zdjęciu to ceną zbliżają się raczej do 4000zł Ale czym taka cena jest w porównaniu do 20D wraz z baterią L-ek? Nie mówiąc od 5D
    A jeśli ktoś mi powie, że „co z tego, jak aparat może się zwrócić!” to ja odpowiem, że wykrywacz też może się zwrócić i to nawet szybciej. Znajomy znalazł ok. 2000 zł (słownie dwa tysiące złotych) w monetach na plaży przez dwa tygodnie tylko. Nie mówiąc, że znaleziony bagnet z okresu I wojny światowej można jednorazowo 500zł wziąć na Allegro. Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać. Zresztą ze znajdywania jest wielka frajda

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Ale były tam także gwoździe i inny zardzewiały złom :-) Taki wykrywacz fajna rzecz :-)

Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sid
    Nie mówiąc, że znaleziony bagnet z okresu I wojny światowej można jednorazowo 500zł wziąć na Allegro. Trzeba tylko wiedzieć gdzie szukać. Zresztą ze znajdywania jest wielka frajda
    Mój znajomy obecnie z tego żyje i ma się nieźle :-)

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A gdzie szuka ?

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów