Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: canon 1Ds mark II vs 5D mark II

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinkub Zobacz posta
    a wracając do głównego wątku...

widzę ze masz 1DsII i 5D markII; gdybyś miał wybrać jeden z tych dwóch aparatów to który byś wybrał?

ja raczej nie potrzebuje bardzo wysokich czułości (>ISO 1000) i raczej nie często potrzebuje szybkich zdjęć seryjnych wiec wysokie czułości i szybkość zapisu nie jest dla mnie najważniejsza

albo inaczej zadając pytanie: rozumiem ze 1DsII nie jest jeszcze w żadnym razie zabytkiem do ostawienia na półkę, tylko wciąż, mimo upływy dobrych kilku lat od premiery bardzo dobrym aparatem?
    Gdybym miał wybrać jeden to miałbym poważny problem. Najchętniej sprzedałbym oba i kupił 5d mk3 , ale niestety potrzebuję 2 aparatów. Do użytku "domowego" pewnie wybrałbym 5d mk2. Jest lżejszy, mniejszy, ma czytelny wyświetlacz i jedynym mankamentem są boczne punkty AF (które nie są takie wcale tragiczne i z Lkami jakoś sobie dają radę. Różnica jest większa w gorszych warunkach oświetleniowych .

Zgadzam się z allxages jeśli chodzi o "zabytkowość" 1Ds.
    Różnica w obrazku do ISO 1600 między tymi dwoma puchami jest moim zdaniem pomijalna. Niektórzy twierdzą, ze 1ka daje ładniejsze kolory i można więcej odratować z RAWa jeśli chodzi o kolor światła itp, ale z nowej 5tki można już wycisnąć co trzeba. Różnica moim zdaniem pomijalna.

To są 2 różne aparaty, zupełnie do innych zastosowań (choć wbrew pozorom oba robią zdjęcia ). Do ciężkich warunków do zatyrania 1ka sprawdzi się lepiej. Masz tu nawet drabinkę +,- 3EV, możliwość pomiaru światła w kilku punktach sceny - fajne - nigdy nie używałem , bo łatwiej zrobić zdjęcie, spojrzeć na histogram i po korekcie zrobić drugie.

Przyjemniej mi się robi zdjęcia 1ką, bo lepiej leży w dłoni.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bardzo dziękuje za wszystkie, bardzo pożyteczne informacje
    myślę ze mam już orientacje w temacie

pozdrawiam

Uprawnienia umieszczania postów