Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: canon 1Ds mark II vs 5D mark II

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No ale jeżeli koledze przeszkadza szum 5DI na ISO400 to myślę, że żaden z aparatów będących na rynku nie zaspokoi jego potrzeb jeśli chodzi szum.
    Też mnie zaskoczyło to ISO 400, bo dla mnie w 5DI ISO 800 jest super, zastrzegam że nie jestem szumo-testo fobem :-D

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    - 1Ds bardzo kiepsko sprawuje się w serii RAWów - bufor szybko się zapycha, więc nie polecam do sytuacji wymagających częstych zdjęć seryjnych. o CF to już zupełnie trzeba zapomnieć - opróżnienie bufora zajmuje 1:20 sek
    Chyba chodziło Ci o SD?

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    - 1ka nie ma też trybów custom, które do repo ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi (np wyjście z kościoła) bardzo się przydają. Programy (Av/Tv/M) też mi się lepiej zmienia na 5tce na pokrętle - mowa o awaryjnych sytuacjach kiedy mam na to ułamek sekundy.
    Jedno ustawienie Custom można zapisać przecież. Nie powiedziałbym, że tak szybko i łatwo się je zapisuje i odtwarza, ale jednak jest

Co do reszty to 100% zgody.
    Marki trzy.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

blackninja - Tak, przepraszam oczywiście chodziło o SD a nie CF :-) Opróżnienie bufora na CF 30Mb/s trwa ok 20sek. Szybszych kart nie testowałem, ale wątpię, żeby było szybciej.

Zapis ustawienia custom jest ale tak jak piszesz. Mi bardziej chodzi o to, że w razie sytuacji awaryjnej szybciej jest pokręcić gałą niż przycisnąć odpowiednią kombinację klawiszy z lewej strony i rolkę. Wszystko to jednak sprawa obycia ze sprzętem.

allxages - cichy tryb migawki to oczywiście personal settings, które też są uperdliwością w tym aparacie, bo potrzeba kabla Fire-Wire i systemu windows XP 32bit. Ktoś pisał, że udało mu się pod 7ką zmusić soft canona do dostępu do tych opcji, ale przeczytałem internet 2x i mi się nie udało takiej informacji znaleźć.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Domyślnie

a wracając do głównego wątku...

widzę ze masz 1DsII i 5D markII; gdybyś miał wybrać jeden z tych dwóch aparatów to który byś wybrał?

ja raczej nie potrzebuje bardzo wysokich czułości (>ISO 1000) i raczej nie często potrzebuje szybkich zdjęć seryjnych wiec wysokie czułości i szybkość zapisu nie jest dla mnie najważniejsza

albo inaczej zadając pytanie: rozumiem ze 1DsII nie jest jeszcze w żadnym razie zabytkiem do ostawienia na półkę, tylko wciąż, mimo upływy dobrych kilku lat od premiery bardzo dobrym aparatem?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinkub Zobacz posta
    ja raczej nie potrzebuje bardzo wysokich czułości (>ISO 1000) i raczej nie często potrzebuje szybkich zdjęć seryjnych wiec wysokie czułości i szybkość zapisu nie jest dla mnie najważniejsza
    To co jest dla ciebie najważniejsze? AF? Jeśli tak to wybór raczej jednoznaczny.

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

A ja uważam, że AF 5tki na tle 1Ds2 (a posiadałem i 1Ds2 i 1Ds3 więc mam porównanie) NIE JEST taki zły. Centralny powiedziałbym wręcz że w trybie ONE SHOOT jest nawet lepszy w piątce.

Natomiast jeśli chodzi o zabytkowość to moim zdaniem 1Ds2 był już na takim etapie technologicznym, że przez następne 10-20 lat będziemy nadal mówić że jest wystarczający i niezabytkowy.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

widzę ze masz 1DsII i 5D markII; gdybyś miał wybrać jeden z tych dwóch aparatów to który byś wybrał?

albo inaczej zadając pytanie: rozumiem ze 1DsII nie jest jeszcze w żadnym razie zabytkiem do ostawienia na półkę, tylko wciąż, mimo upływy dobrych kilku lat od premiery bardzo dobrym aparatem?
    Gdybym miał wybrać jeden to miałbym poważny problem. Najchętniej sprzedałbym oba i kupił 5d mk3 , ale niestety potrzebuję 2 aparatów. Do użytku "domowego" pewnie wybrałbym 5d mk2. Jest lżejszy, mniejszy, ma czytelny wyświetlacz i jedynym mankamentem są boczne punkty AF (które nie są takie wcale tragiczne i z Lkami jakoś sobie dają radę. Różnica jest większa w gorszych warunkach oświetleniowych .

Zgadzam się z allxages jeśli chodzi o "zabytkowość" 1Ds.
    Różnica w obrazku do ISO 1600 między tymi dwoma puchami jest moim zdaniem pomijalna. Niektórzy twierdzą, ze 1ka daje ładniejsze kolory i można więcej odratować z RAWa jeśli chodzi o kolor światła itp, ale z nowej 5tki można już wycisnąć co trzeba. Różnica moim zdaniem pomijalna.

To są 2 różne aparaty, zupełnie do innych zastosowań (choć wbrew pozorom oba robią zdjęcia ). Do ciężkich warunków do zatyrania 1ka sprawdzi się lepiej. Masz tu nawet drabinkę +,- 3EV, możliwość pomiaru światła w kilku punktach sceny - fajne - nigdy nie używałem , bo łatwiej zrobić zdjęcie, spojrzeć na histogram i po korekcie zrobić drugie.

Przyjemniej mi się robi zdjęcia 1ką, bo lepiej leży w dłoni.
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Dopiero zaczyna

Domyślnie

bardzo dziękuje za wszystkie, bardzo pożyteczne informacje
    myślę ze mam już orientacje w temacie

pozdrawiam

Zablokowany
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

5D MK2 - w porównaniu do 1Ds MK2 - obraz mydło i mało szczegółów. No chyba że porównujemy zdjęcia o wielkości max 1000px jak tu ktoś wczesniej podesłał, wtedy to nawet w 5D MK2 można duże zdjęcie zmniejszyć trochę podostrzyć i nikt się nie zorientuje. Ale jeśli mówimy o zdjęciu 1:1 - 5D MK2 to można generalnie odstawić na półkę.
    Ostatnio edytowane przez ekrowa ; 19-04-2012 o 02:06

Początki nałogu Awatar Marv84
    Miasto
    Gorlice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    No ale jeżeli koledze przeszkadza szum 5DI na ISO400 to myślę, że żaden z aparatów będących na rynku nie zaspokoi jego potrzeb jeśli chodzi szum.
    nic dodać nic ująć.

Miałem 5d1 i 5d2. Co do AF w 5d2 to trzeba się przyzwyczaić do niego bo jest o wiele słabszy niż w 1d zwłaszcza na bocznych, środkowy daje rade.
    O szumach nie będę pisał jak na 400 w 5d1 są za wysokie...
    L

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów