Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: canon 1Ds mark II vs 5D mark II

Dopiero zaczyna

Domyślnie canon 1Ds mark II vs 5D mark II

obecnie fotografuje 5d mark I; niezły aparat ale powoli się starzeje; głownie przeszkadza mi slaby (a na dzisiejsze standardy nawet bardzo slaby autofocus) i szumy wyraźnie widoczne już przy iso 400

na 5D mark III na razie chyba mnie nie stać wiec rozważam zakup 5D mark II lub 1Ds mark II (używany aparat można kupić w podobnej cenie)

1Ds mark II niby bardzo już stary no ale z drugiej strony to był jednak flagowy model Canona; swego czasu widziałem sporo naprawdę bardzo fajnych zdjęć z tego aparatu; pod względem autofokusa / ergonomii itd pewnie tak bardzo się jeszcze nie zestarzał ale co z jakością zdjęć

proszę o opinie; najlepiej od osób które znają oba modele z praktyki a nie tylko z teorii

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Tez jestem ciekaw takiego porownania

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Takich porównań, nawet na tym forum było już setki. Nudaaaaa

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcinkub Zobacz posta
    obecnie fotografuje 5d mark I; niezły aparat ale powoli się starzeje; głownie przeszkadza mi slaby (a na dzisiejsze standardy nawet bardzo slaby autofocus)
    proszę o opinie; najlepiej od osób które znają oba modele z praktyki a nie tylko z teorii
    Jeśli przeszkadza Ci słaby AF to proponuje 1 DS MKII. Używałem zarówno 5d MK I i DS MKII i DS MKIII. Weż tylko pod uwagę że ciężko dostać DS MKII w dobrym stanie - to sprzęt raczej do pracy niż zabawy. Ale jeśli trafisz egzemplarz z malym przebiegiem to dobry wybór. Myślę że z AF 1 DS MKII będziesz zadowolony - i z wielu innych rzeczy które on oferuje też
    Pozdrawiam. Marek.

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

Domyślnie

Ja mialem okazje kupic 1dsII w cenie 4300 z przebiegiem 50K, ale niestety splukany bylem

Początki nałogu
    Miasto
    Lębork

Domyślnie

Mam obie puszki. 1Ds mk2 to jednak inna klasa niż 5D mk2. AF dużo szybszy i pewniejszy, również na bocznych. Moje osobiste upodobania również promują Ds. Puszka klei się do ręki i mimo sporej wagi absolutnie mnie nie męczy. Do tego migawka o gwarancji 300 000 cykli. Moja przejawiała oznaki zmęczenia i mimo dawno ubiegłej już gwarancji serwis bez zająknięcia ją wymienił. Dla mnie 5d mk2 ma tylko jedna przewagę. Wyższe użyteczne ISO (jak ktoś tego potrzebuje). Powyżej 1600 ISO, bo do tej granicy niczego Ds zarzucić nie mogę. Rzecz jasna zależy to od osobistych preferencji, bo i 3200 dobrze naświetlone nieźle wg mnie wygląda (z 5d mk2 oczywiście o klasę lepiej).
    Reasumując. Jeżeli stawiasz na pierwszym miejscu, szybkość, pewność, solidność i niezawodność to 1Ds mk2, jeżeli wysokie użyteczne ISO to 5d mk2 (ale to jedna jego zaleta wobec 1Ds).
    Marki trzy.

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wybór trudny i też taki kiedyś miałem. Wybrałem 1DS mk2. Później jakoś udało się kupić 5d mk2.
    W 1Ds - jak napisał blackninja - ISO spokojnie używalne do 1600, a 3200 - zależy od warunków, ja raczej nie robię na takiej czułości.
    1ka poza tym:
    - lepiej leży w dłoni
    - znacznie lepiej zbudowana, aż che się ją rzucić w trawę. Używaniu tej puchy towarzyszy uczucie, że fotografujesz niezniszczalnym czołgiem - co jest zaletą
    - powrót do wcześniej zaprogramowanego punktu AF pod osobnym przyciskiem (niby to samo jest w 5tce, ale powrót tylko do centralnego po przyciśnięciu joya)
    - 1Ds bardzo kiepsko sprawuje się w serii RAWów - bufor szybko się zapycha, więc nie polecam do sytuacji wymagających częstych zdjęć seryjnych. o CF to już zupełnie trzeba zapomnieć - opróżnienie bufora zajmuje 1:20 sek
    - ekranik nadaje się jedynie do oglądnięcia histogramów lub mniej więcej kadru ale nie w ostrym słońcu.
    - tryb cichej migawki -super sprawa
    - 1Ds mk2 nie działa z pixel knight (a przynajmniej tą wersją, którą ja mam)
    - AF pewniejszy w 1ce, bo jest oczywiste, ale boczne są jednak słabsze niż centralny. W 5tce ostatnio próbowałem robić fotki na bocznych punktach przy dobrym świetle 35L i wcale nie było tak źle, jednak przy zdjęciach dla klientów wolałbym nie ryzykować używania bocznych punktów 5tki w 1ce natomiast przy lepszym oświetleniu śmiało używam wszystkich punktów.

- w nowej 5tce pocieszne jest też to, że pod przyciskiem delete nie ma już opcji delete all. Trochę stresująca to była opcja.

- 1ka nie ma też trybów custom, które do repo ze zmiennymi warunkami oświetleniowymi (np wyjście z kościoła) bardzo się przydają. Programy (Av/Tv/M) też mi się lepiej zmienia na 5tce na pokrętle - mowa o awaryjnych sytuacjach kiedy mam na to ułamek sekundy.
    -W 1ce można za to usunąć nieużywane tryby
    - 5tka ma czyszczenie matrycy. Moja matryca w 1ce zawsze jest znacznie bardziej zasyfiona. Ma to znaczenie jeśli się pracuje na stałkach

Podsumowując: Największa różnica to wg mnie AF - jeśli jesteś w stanie używać tylko centralnego to bierz 5tkę
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

W 1Ds2 jest cichy tryb migawki? Jak się go włącza?

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    Podsumowując: Największa różnica to wg mnie AF - jeśli jesteś w stanie używać tylko centralnego to bierz 5tkę
    Dokładnie. AF i ISO.
    Przykład wczorajszy kadr, po prostu wywołany w DPP bez żadnych kombinacji, ustawiłem tylko temperaturę.

Trzeba się oswoić z AF-em w 5DII i wyrobić sobie swój tryb pracy przy dynamicznych scenach i słabym świetle

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No ale jeżeli koledze przeszkadza szum 5DI na ISO400 to myślę, że żaden z aparatów będących na rynku nie zaspokoi jego potrzeb jeśli chodzi szum.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów