-
TEVIDON 1.9 /35 do canona?
Witam jestem w posiadaniu obiektywu TEVIDON 1.9/35 Carl Zeiss jena DDR
i chciał bym się dowiedzieć czy ktoś z was miał coś z nim do czynienia i posiada jakieś informacje na jego temat czy jest możliwość podpiąć go do c1000D i czy jest takowy sens , z tego co mi jest na razie wiadomo na mocowaniu jest gwint m25 .Szukałem dużo w internecie informacji o tym modelu i klapa albo nie umiem szukać albo nikt o tym szkiełku nic nie pisze nawet na allegro takiego szkła nie ma a chciał bym wiedzieć czy jest choć grosz warty. Proszę was o pomoc jakie kolwiek informacje i porady
-
-
Jest to obiektyw do kamer przemysłowych. Do aparatów się raczej nie przyda. Na ebayu ponoć osiąga dość spore kwoty. Próbuj sprzedać, ale nie na allegro ale właśnie na ebayu.
-
Coś już napisał
Krazy bajka ze Tevidony byly uzywane przez STASI swego czasu.
W Polsce uzywane w kamerach Unitra Tpk opartych na 1" widikonie.
Obecnie dalej produkowane przez DocterOptics.
Lista dostepnych: 2/10, 1.4/25, 1.9/35, 1.8/50, 2.8/70, 2.8/100 oraz jeden "zoom".
"Fat boy-e" robione do konca lat 70-tych i smuklejsze po 1980tym roku.
Mocowanie: kamery DDr TFK oraz c-mount i flange focal distance 17.52mm, wiec nie ma zabawy z dslr.
Po modyfikacji mocowania dostepne dla m4/3, nexy nie wymagaja pilowania.
Wiecej info na na roznych forach o szklach manualnych, polecam poszukac.
p.s. moja skromna kolekcja:
-
Początki nałogu
całkiem ładna kolekcja. Używasz ich z 5d2?
-
Coś już napisał
Bez powaznej operacji chirurgicznej nie ma opcji uzywania ich z jakakolwiek lustrzanka.
p.s. zapomnialem dodac do listy 1.8/16
-
Bywalec
Za to do Leci M9 pewnie sie da
Widzialem na ebay niby z m mount. A czy C mount to mocowanie Leici do serii C?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
-
Coś już napisał
Z m9 bedzie ciezko, m-mount to 27.80mm flange focal dist. i 44mm sred. bagnetu.
M9 nie ma live view.
Do operacji nadaja sie tylko 2.8/70 i 2.8/100
Najlepszym rzeznikiem jest pan Miyazaki Sadayasu z MS Optical R&D, ale on rzezbi drozsze i bardziej skomplikowane lensy.
p.s. c-mount to nie jest mocowanie leici.
-
Bywalec
A ja sie nie spierm, widzialem na eBay ,ze tevidon niby ma m bajonett oczywiście to może być sciema. A Lecia CL bodajze jakie miala mocowanie? M?
Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk
-
Odp: TEVIDON 1.9 /35 do canona?
Hej Panowie, odkopie wątek trochę. Dostałem w swoje ręce tevidona 10mm/2, wiecie gdzie mogę go przerobić ew dostać dobry adapter na micro 4/3 w PL?
Uprawnienia umieszczania postów