Mam ten sam zestaw i osobiście jestem z niego bardzo zadowolony.
Używałem go zarówno w małej przestrzeni(3x3 m ze skośnym dachem na 1/2) jak i w większym terenie. Z różnymi aparatami 1ds Mark I, 5D, 5D Mark II. Z lampami 550 ex i 580 ex II
Wady:
- kompatybilność z 1DS Mark 1 to jest to istna porażka aparat potrafił nagle przestawić lampę i popsuć zdjęcie(550ex przełączała się na tryb ettl i dawała na pełnej mocy producent ostrzega o nie kompatybilności 550ex+ettl)
- dziwne zachowania typu blokada, i świecenie na 1/128 mimo, że w nastawach na aparacie kanał B jest na 1/32. Przejście do głównego menu sterowania lampami i ustawienie jakiekolwiek wartości dla całego systemu załatwia sprawę.
- kompatybilność z 550 ex - brak ettl
- Tryb HSS "hahaha a znasz ten o polaku rusku i niemcu" nie potrzebuje prędkości rzędu 1/8000 mimo to jak dla testów ustawiałem tą prędkość to miałem więcej spóźnionych błysków niż trafionych choć muszę przyznać, że czasem udawało się to skonfigurować i chodziło nawet na tej 1/8000 cały czas
- Lampeczka wspomagająca AF mogła by dłużej świecić.
Zalety:
- Jeśli masz aparat ze sterowaniem lampami to korekta siły błysku lampy znajdującej się gdzieś wysoko zajmuje 5 sekund
- Ilość błędnych wypaleń w moim wypadku jest niska czasem się coś zdarzy ale to wyłączam i włączam ponownie kingi i sprawa załatwiona
- USB, jest jakiś błąd firma robi poprawkę i możesz tą poprawkę mieć u siebie
- AA do zestawu wchodzą klasyczne AA nie musisz mieć oddzielnego typu baterii do transmiterów wystarczy jeden typ baterii
- Futerał i masa nie potrzebnych cieszących zabawek
- Cena, tak niestety sprzęt innej firmy o takich właściwościach jest dwu krotnie droższy
- Mam dwa aparaty sterujące lampami i mogę na jednym ustawić A: 1/32, B: 1/64 na drugim 1/8, 1/8 i przy robieniu zdjęć oba będą miały zdjęcia z naświetleniem takim jak zostało ustawione. Świetna sprawa naciskam spust migawki i widzę jak lampa ustawia się do deklarowanej na aparacie siły błysku.
- Lampeczka wspomagająca AF dzięki temu przy szybkim obiektywie da się zrobić zdjęcie bez żadnego źródła światła
- Po ustawieniu całego sprzętu na początku sesji w 95%(u mnie) będzie on działał bez problemowo do końca. Jeśli masz błąd wyłączasz i włączasz ponownie system.
Podsumowując:
Polecam sprzęt ma on wady młodego wieku ale są poprawiane. Poza tym robi to co do niego należy i robi to w sposób bardzo dobry. Mi najbardziej przypadło do gustu ustawianie siły błysku z poziomu aparatu świetna sprawa. A także wspomaganie AF sporo pomaga jednak głównie z USM jakby wydłużyli czas świecenie było by super.