Dzięki Czornyj, ciekawie było. Czy np. tutaj w wątku można ewentualne pytania zadawać?
Dzięki Czornyj, ciekawie było. Czy np. tutaj w wątku można ewentualne pytania zadawać?
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Można, można - od razu też uprzedzam, że podczas webinarium padło 130 pytań, X-Rite ma mi je przesłać dopiero po świętach więc nie odpowiem na nie natychmiastowo.
Przy okazji - wielkie dzięki za liczne przybycie i anielską cierpliwość, jak zwykle nadmiernie się rozględziłem i brakło czasu...
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 04-04-2012 o 18:44
Dasz linka jak pojawi się materiał gdzieś na YT czy Vimeo?
Pierwsza część jakby za bardzo techniczna. Jesteś w swoim żywiole to było słychać. Szczerze - ja się trochę nudziłem. Natomiast sama kalibracja poszła po łepkach a na to najbardziej czekałem. Szkoda
Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)
Utworzyłem wątek i przeniosłem tutaj posty by nie robić bałaganu
manfred1 - też nie jestem zachwycony, ale ten temat to mój konik i jak już na niego wsiądę, nie potrafię powstrzymać się od trucia, to jest silniejsze ode mnie.
Zwykle prowadziłem warsztaty po 4-8h, tu było trochę mało czasu - mam nadzieję, że będą kolejne spotkania, wrócę do tematu, uda mi się poskromić moje gadulstwo i skoncentrować na kwestiach praktycznych.
budziko - X-Rite archiwizuje zapis spotkania i rozsyła link mailem do osób, które się zarejestrowały - jak tylko go otrzymam, to wstawię na forum.
niechcemisie - ew. pytania można zadawać w tym wątku.
Zatem moje pytanie jest następujące:
Mamy ColorChecker Passport za 370zł i mamy Digital ColorChecker SG, który jest 3x droższy - oba służą do kalibracji kolorów w aparatach cyfrowych, czy więc opłaca się kupić SG, czy wystarczy Passport? Czym one się różnią, czy dokładność kalibracji będzie wyraźnie większa przy SG?
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
W przypadku profili DNG w Adobe nie będzie różnicy. Można jedynie wykorzystać SG do tworzenia profili ICC dla CaptureOne i w super profesjonalnych systemach reprodukcji dzieł sztuki - w bardziej "cywilnej" fotografii na chwilę obecną będzie raczej ciężko.
gdzie można wpaść na webinarium? podacie jakieś adresy www.