Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 33

Wątek: "Rozkręcona" śrubka

Bywalec

Domyślnie

Zapieczona ta śruba nie jest bo niby od czego ma być, aż takich temperatur w aparacie nie ma. Co najwyżej jest zaśniedziała. Śruba potrzebuje lekkiego kopa na start i dalej pójdzie bez oporu.
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Bywalec Awatar zbirr

Domyślnie

ktoś wspomniał o wiertłach. ja tylko dopowiem że są lewoskrętne wiertła ewentualnie wykrętaki do zerwanych śrub.

Coś już napisał

Domyślnie

trochę powagi... grzanie śruby albo ani WD? w aparacie? toć to aparat nie podwozie auta... płaski śrubokręt rozmiaru 1 (mm), najlepiej z przyzwoicie grubym chwytem (wszelkie w pełni metalowe popularne chudziutkie śrubokręciki się nie sprawdzą) aby odpowiednio mocny skręt był. im nowszy i lepszej jakości (ostrzejsze krawędzie i twardy materiał główki) tym lepiej. nacięcie jest szersze w jednym kierunku i to trzeba wykorzystać. musisz przycisnąć mocno śrubokręt do śruby i wolno (inaczej śrubokręt będzie wyskakiwał z "gniazda") i nie ma bata żeby to nie poszło - to nie są klejone gwinty. ten problem wielokrotnie przy telefonach przerabiałem ;]
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez zbirr Zobacz posta
    ktoś wspomniał o wiertłach. ja tylko dopowiem że są lewoskrętne wiertła ewentualnie wykrętaki do zerwanych śrub.
    lewoskrętne wiertła - tak, ale nie wiem czy w tym rozmiarze będą osiągalne. a już tym bardziej "od ręki" i wszędzie ot tak... wykrętaki do zerwanych śrub w rozmiarze 0,5 mm to chyba całkiem marzenie - nigdy nie słyszałem o takich drobnych... śruba ma grubość 1mm, sam rdzeń będzie miał 0,6mm? otwór musiałby być węższy niż o,5mm i głębszy niż główka. w tym wszystkim samo lewe wiertło + bardzo wolne obroty 1,5mm byłoby najrozsądniejsze (zakładając możliwość zdobycia).
    Ostatnio edytowane przez Widelec ; 05-04-2012 o 14:18 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

Widelec, pewnie masz rację. Ja tylko gdybałem. Tylko niech autor posta napisze jak rozwiązał problem. Przyda się potomnym )

Początki nałogu Awatar rysz
    Miasto
    ~Warszawa

Domyślnie

Wiertła lewoskrętne nie są wcale trudne do znalezienia.
    2 minuty i proszę:
    http://matbud.pl/wiertlo-lewoskretne.html

Wszystkie średnice od 0,5 do 13 mm co 1/2 mm (miejscami gęściej).
    Można zadzwonić i zapytać w jakim czasie dostępne.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Jeżeli cokolwiek chcecie tu wiercić, to małą wiertareczką z wiertłem 0,5 - 1 mm spróbować podfrezować szczelinę pod wkrętak i nic więcej. Żeby sensownie wywiercić tą śrubę, potrzebna byłaby precyzyjna wiertarka stołowa, dobrze zamocowane i precyzyjnie ustawione imadło trzymające korpus aparatu. Też z resztą bardzo precyzyjnie ustawiony i dużo cierpliwości. Na bank, przy ręcznym rozwiercaniu wiertło zsunie się ze śruby i pójdzie tam, gdzie mu łatwiej, czyli w plastik, lub magnez... Słowem więcej szkody niż pożytku.

Zresztą jak widzę na zdjęciu, powinien wystarczyć dobrze dobrany, płaski wkrętak o szerokości pióra 2mm. Tylko nie taki za 15zł/kpl!!
    Ostatnio edytowane przez mc_iek ; 05-04-2012 o 15:09
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobolek Zobacz posta
    Pokombinuj z płaskim śrubokrętem w odpowiednim rozmiarze,
    tylko najlepiej nowym o ostrych krawędziach.

Pozdrówka!
    Najlepsza rada na takie śrubki Tylko trzeba mieć wprawę do tego.

Bywalec

Domyślnie

Brakowało sugestii typu:
    "weź palnik acetylenowy i..."
    5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II

Pełne uzależnienie Awatar dziobolek
    Miasto
    Dublin/Ireland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Najlepsza rada na takie śrubki Tylko trzeba mieć wprawę do tego.
    Zgadza się. Jeśli tym sposobem nie potrafię odkręcić, to pozostaje tylko wiertarka.

To nie może być pierwszy lepszy śrubokręt.
    Najlepsze są takie dla elektryków - cieniutkie, hartowane końcówki i porządne solidne uchwyty.
    One są specjalnie przystosowane do odkręcania zapieczonych śrubek w kostkach elektrycznych itp.

Najpierw bujasz takim śrubokrętem na boki i frezujesz rowek (wymagana cierpliwość).
    Potem, dobrze się przykładając do nacisku, zdecydowanymi szarpnięciami
    (nie mylić z próbą odkręcania) próbujesz jej nadać luz.

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Samochodziarze w takich przypadkach rozwiercają, podgrzewają oraz idą z przecinakiem...
    Ci, których ja znam, wolą używać Coca-Coli

Pozdrówka!
    Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-04-2012 o 17:35
    "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
    Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
    tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Uzależniony

Domyślnie

Można jeszcze dodatkowo próbować przykleić śrubokręt do główki śrubki, jakimś super hiper extra glue.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów