Jakie macie sposoby na taką śrubkę? -
Jakie macie sposoby na taką śrubkę? -
Pokombinuj z płaskim śrubokrętem w odpowiednim rozmiarze,
tylko najlepiej nowym o ostrych krawędziach.
Pozdrówka!
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Zgadza się. Jeśli tym sposobem nie potrafię odkręcić, to pozostaje tylko wiertarka.
To nie może być pierwszy lepszy śrubokręt.
Najlepsze są takie dla elektryków - cieniutkie, hartowane końcówki i porządne solidne uchwyty.
One są specjalnie przystosowane do odkręcania zapieczonych śrubek w kostkach elektrycznych itp.
Najpierw bujasz takim śrubokrętem na boki i frezujesz rowek (wymagana cierpliwość).
Potem, dobrze się przykładając do nacisku, zdecydowanymi szarpnięciami
(nie mylić z próbą odkręcania) próbujesz jej nadać luz.
Ci, których ja znam, wolą używać Coca-Coli
Pozdrówka!
Ostatnio edytowane przez dziobolek ; 05-04-2012 o 17:35
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."
Można jeszcze dodatkowo próbować przykleić śrubokręt do główki śrubki, jakimś super hiper extra glue.
Problem w tym, że śrubka tak mocno siedzi (zresztą skutkiem tego była taka jej dekompozycja: )) - że każdy nowy śrubokręt przeskakuje i zagina krawędzie. Próbowałem wyskrobać skalpelem rowek tak, by użyć szerszego płaskiego śrubokrętu, jednak bezskutecznie (na razie to mój jedyny pomysł, ale wymaga dość mozolnego skrobania). Próbowałem też przykleić śrubokręt kropelką, co zupełnie nie zdaje egzaminu![]()
Młotek i przecinak:-D w skali 1:10. delikatnie pukaj w śrubkę obracając ją w strone odwrotną do ruchu zegara. Ta metoda jeśli dziobolka nie zadziała
5Dmk3, 60D, 16-35L/4, 35L, 100L/2.8, 85/1.8, 50/1.4, 24-105L, 17-85, 580EX II
wiertarka + cienkie wiertło + obroty wiertła w stronę wykręcania
To nie srubka byla problemem tylko niewlasciwy dobor narzedzia. Na ten moment probowal bym to rozkrecic uzywajac ampola lub torksa, pukanie tez nie jest zla opcja.
7D+BGE7, 10-22, 24-105L, 100L, 70-200L II, TCx2III, 580II.