oczywiście w kolorze czerwonymZamieszczone przez pantomas
![]()
a tak wogle pierwszy będe kupował połówkowy szary już niedługo który polecacie korzystając z tych oznaczeń?
http://foto-video.net.pl/sklep/index.php?cPath=6_8
oczywiście w kolorze czerwonymZamieszczone przez pantomas
![]()
a tak wogle pierwszy będe kupował połówkowy szary już niedługo który polecacie korzystając z tych oznaczeń?
http://foto-video.net.pl/sklep/index.php?cPath=6_8
oczywiścieZamieszczone przez enter
Z filtrów połówkowych raczej Hitech lub PPL - nie dają zafarbu który zdarza się Cokinowi . Zobacz tutaj www.raysfoto.pl , ja wybrałbym Grad ND 0.6 lub 0.9 . Istnieje także możliwość łączenia . Cenniki wysyłają na życzenie .
w raysfoto znalazłem połówkowe szare:Zamieszczone przez pantomas
PPL [nie wiem jakie sa gradacje szarości w przesłonach]
078 GRAD DARK GREY
079 GRAD GREY
080 GRAD LIGHT GREY
HITECH żywiczne
Grad ND 0.1 soft lub hard
Grad ND 0.2 soft lub hard
Grad ND 0.3 soft lub hard
Grad ND 0.6 soft lub hard
Grad ND 0.9 soft lub hard
Grad ND 1.2 soft lub hard
LEE [tu jest prawie wszystko jasne oprócz tych gwiazdek]
Grad ND 0.3*
Grad ND 0.45
Grad ND 0.6*
Grad ND 0.75
Grad ND 0.9*
w Cokin
Filtr 120 Około + 1/3 ... + 1 przesłony
Filtr 121 Około + 1/3 ... + 2 przesłony
Filtr 121F Około + 1/3 ... + 3 przesłony
Filtr 121M Około + 1/3 ... + 5/3 przesłony
Filtr 121S Około + 1/3 ... + 3 przesłon
przejrzałem oferty większości porducentów Polecacie Hitech'a lub PPL
* w ppl nie ma oznczeń stąd pytanie który z tych trzech wybrać
* Hitech'u jest soft i Hard jak rozumiem jest to grubość gradacji [ziarna] czy na początek wybrać soft?
* Czy żywiczne filtry nie są mniej trwałe?
* a jak jest z ocznaczeniami Cokina? nie ma oznaczeń standartowych jak to pranieść na oznaczenia ND?
Ostatnio edytowane przez enter ; 13-02-2006 o 00:20
Nie wiem kto poleca PPL bo to generalnie najgorsze filtry z trzech wymienionych...Zamieszczone przez enter
Jakiego ziarna ? To jest miękkość przejścia pomiędzy częścią neutralnie szarą a przezroczystą... Zajrzyj na www.cokin.fr i przyjrzyj się różnicy pomiędzy P120 a P121 i będzie wiedział o co chodzi.Zamieszczone przez enter
Wszystkie w rozsądnym zakresie cenowym są żywiczne AFAIKZamieszczone przez enter
O ile dobrze pamietam:Zamieszczone przez enter
ND 2 - ND 0.3 (1 działka)
ND4 - ND 0.6 (2 działki)
ND 8 - ND 0.9 (3 działki)
Dzięki wielkie wielki KRZYCHU za wytłumaczenie. Bije pokłony po pas.
pozdrawiam ;-)
IMHO są jeszcze gorsze , choćby te spotykane na alledrogo a wcale nie tańsze . Zresztą już po sprawie , PPL zakończyło produkcję i w Raysfoto są do wyczerpania zapasów . Pewnie za jakiś czas będzie wyprzedaż magazynu , to i ceny atrakcyjne .Zamieszczone przez Krzychu
czyli zostaje HITECH albo LEE [straszne ceny] bo jak rozumiem gryginalny cokin nie jest czysto-szary?
Mam i Hitecha i Cokina i używam zarówno jednego i drugiego (więcej Cokina) i nie mam powodów do narzekań.Zamieszczone przez enter
Były przypadki zafarbu Cokina , tak jak wspominałem . Osobiście też się z tym nie spotkałem , ale uczulam - caveat emptor ... według wielu osób Hitech jest równie dobry jak Cokin . Musisz po prostu sam zdecydować .
Powodzenia
już tłumaczę. polar ma lekkie nacięcie zaznaczone białą kreską - oznacza ono wiadomo co. niestety to nacięcie wraz z całym pierścieniem znika pod osłoną przeciwsłoneczną. czyli osłona je po prostu zasłania.w praktyce muszę wsadzać palce w obiektyw, albo odwracać oparat z obiektywem tak żebym widział jak jest ustawiony polar. mówię o warunkach średniego słonca, bo przy silnym słońcu to kręcąc widzisz jak jest polar ustawiony.Zamieszczone przez pantomas
gra i buczy bebop