Mozna zastosowac obiektywy szerokokatne z systemu Pentacon Six oraz adapter pentacon six/eos z tilt-shift. Bo sa takowe...
Mozna zastosowac obiektywy szerokokatne z systemu Pentacon Six oraz adapter pentacon six/eos z tilt-shift. Bo sa takowe...
Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl
Nie no chlopaki bez przesady w 2 strone![]()
Lki 14 mm nie trzeba kupowac bo sa przeciez szkla 10-20, 12-24, 15-30 (Canon, Sigma, Tamron, Tokina do wyboru do koloru) o wiele moim zdaniem lepsze to takich zastosowan niz ta stalka. Cena ich duzo mniejsza bo tak od 1600 zl bodajze.
TSE do cropa odpada w tym przypadku (podobnie jak i w wielu innych). Ciekawie natomiast prezentuja sie te alternatywne konstrukcje (rosyjska i jakas tam jeszcze). Cena kolo 1k zl i 24 mm - bardzo ciasno ale czasami ujdzie.
Natomiast dobrym pomyslem sa skladanki. Wlasnie jestem na etapie zainteresowania ta metoda do celow zawodowych.
Sigma 10-20 bedzie najlepszym wyborem
jej test: http://www.photozone.de/8Reviews/len..._456/index.htm
znieksztalcenia nie sa takie duze, wady to spore CA na 10 mm i spora winieta na pelnej dziurze
A ze architektury przy pelnej dziurze raczej sie nie robi to zostaje przy tym szkle wlasciwie tylko CA. Tez uwazam ze chyba raczej nic lepszego za te kase sie nie znajdzie.Zamieszczone przez sebcio80
Przyłączę sie do McKane'a - najtanszym pomysłem są składanki. Mają te zaletę, że pozwalają uzyskać obrazki 30-50 Mpix bez problemu. Wiecej tez oczywiscie - jedyna granica to możliwości obróbki naszego komputera. Pliki rzędu 2 GB nie są wcale nadmiernie duże :-) Składałem tego bardzo dużo, ostatnio nawet jakieś skany z kliszy. Nie jest to takie trudne jak się na początku wydaje a efekty rewelacyjne.
A wg mnie jednak Sigma 12-24 (chyba ze komus naaapraaawde na tych 2mm zalezy... ale to chyba nie w architekturze). Dlaczego? Bo dziala i z fullframe i analogami, zieksztalcenia wyraznie mniejsze niz Canon 10-22 , nie wiem jak do Sigmy 10-20 wypada.Zamieszczone przez McKane
Mysle ze 2 mm nie graja specjalnie roli a fakt dzialania z full frame jest nie do pogardzenia. Dystorsja w tym 10-20 jest dosyc nietypowa i chyba ta w 12-24 bylaby korzystniejsza do architektury. Niestety nie mialem mozliwosci fotografowania zadnym z nich (a zaluje) i ciezko mi dyskutowac. Faktem natomiast jest to ze pojawilo sie kilka juz obiektywow o rozsadnym szerokim kacie do cropa z i tego sie nalezy cieszyc. Jeszcze zeby tylko cena spadlaZamieszczone przez Vitez
![]()
Czy ktoś może podać link (linki) do testów porównawczych obiektywów Sigma 10-22 vs Canon 10-22 ?
Jakieś własne doświadczenia, opinie porównawcze???
Znalazłem test porównawczy Sigmy 12-24 i 10-22. Wrażenia?Zamieszczone przez Vitez
http://www.pbase.com/cameraguy21773/sigma_1020_samples
Z tego porownania niewiele wynika bo zdjecia robione sa przy roznych ogniskowych. Sigma 10-20 wypadla chyba najlepiej szczegolnie na rogach