Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: 5DMII + Metz 58 AF-2 - problem z pełną komunikacją

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Bielsko-Biała/Ustroń

Domyślnie

Ad 1 tak działa ettl główna pracę wykonuje światłomierz w aparacie ustalamy ekspozycje sami czyli jak chcemy zmieniamy EV. Natomiast wymuszając w trybie pół automatycznym czyli AV lub TV ekspozycje, czyli przysłonę(av) lub czas(tv) uwzględniając iso aparat sam dobiera parametry by zdjęcie było poprawnie naświetlone. Lampa w ettl nie może być znacząco widoczna ma dopełniać(rozjaśnić cienie) w trybach av lub tv inaczej by przepalała. Natomiast pełny ETTL zaobserwujemy w trybie M gdzie wymuszając czas i przysłonę lmpa dobierze moc błysku bu poprawnie naświetlić zdjęcie. Można jeszcze używać pomiaru punktowego ustawić stały zoom lampy na 105 i używać do doświetleń
    Ad. 2 to co lampa sobie zaczytuje czas i przysłonę i także iso choć nie wyświetla to tylko wodotryski(chodzi o zaśmiecanie wyświetlacza skoro te parametry mamy na 2 ekranach w aparacie ach i w wizjerze ) wcześniejsze modele też zaczytywały ale nie informowały na wyświetlaczu i jeszcze odległość od przedmiotu (ETTL II) choć też nie ze-wszystkimi obiektywami. Mi jedynie przydaje się właśnie ta odległość od przedmiotu w trybach av i tv ma znaczenie gdy mocy porostu lampy brakuje (lampa podaje zasięg błysku) w słoneczne dni i trzeba z hss zejść do 1/250 bo doświetlić sobie zdjęcie.
    Ad. 3 tak jak pisałem na pewno zaczytuje ale nie musi pokazywać wszystko jest w aparacie to są parametry ekspozycji lampa ma tylko doświetlać za to odpowiada w lampę procesor który reguluje poziomem mocy lampy w trybach av lub tv lub poprawnie naświetlić w trybie M
    Ad. 4 kompensacja błysku z poziomu lampy lub body to już inna bajka wymaga wprawy, ogólnie najpierw na 0 potem oceniamy histogram i przestawiamy to tak dla początkującego.
    Pozdrawiam

50D, EF-S 15-85 IS, 70-200 F4 L IS, Kenko 1,4x MC DG, Σ 20/1,8, EF 35/1,4 L, EF 85/1,8, Metz 58 AF-2, Metz 50 AF-1, pixel king 1+2

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miczael Zobacz posta
    Ad 1 tak działa ettl główna pracę wykonuje światłomierz w aparacie ustalamy ekspozycje sami czyli jak chcemy zmieniamy EV. Natomiast wymuszając w trybie pół automatycznym czyli AV lub TV ekspozycje, czyli przysłonę(av) lub czas(tv) uwzględniając iso aparat sam dobiera parametry by zdjęcie było poprawnie naświetlone. Lampa w ettl nie może być znacząco widoczna ma dopełniać(rozjaśnić cienie) w trybach av lub tv inaczej by przepalała.
    Problem w tym, że u mnie właśnie przepala, bo np. w trybie Av aparat dobiera czas rzędu 1/20, lampa się i tak odpala i zdjęcie wychodzi doświetlone za bardzo.

Natomiast pełny ETTL zaobserwujemy w trybie M gdzie wymuszając czas i przysłonę lmpa dobierze moc błysku bu poprawnie naświetlić zdjęcie. Można jeszcze używać pomiaru punktowego ustawić stały zoom lampy na 105 i używać do doświetleń

No właśnie u mnie nie do końca tak jest. Zrobiłam test:
    1. wykonałam zdjęcie w trybie auto z lampą odbitą od sufitu - wyszło ładnie doświetlone, nie za ostro nie za słabo - wydaje się optymalnie.
    2. dokładnie te same ustawienia przesłony, czasu, iso przeniosłam do trybu Manual i również wykonałam zdjęcie z lampą - wyszło bardzo niedoświetlone.

3. Zrobiłam to samo zdjęcie w Manualu bez lampy - prawie nie różniło sie od tego z lampą (pkt.2).

Widać gołym okiem, że lampa pomimo tych samych ustawień aparatu, zadziałała w obu przypadkach inaczej.... w którym przypadku zadziałał eTTL?

Czy konkluzja jest taka, że to, co robiłam tj. zdjęcia doświetlane lampą wykonywałam wyłącznie w manualnym trybie aparatu, to wbrew słabym uzyskiwanym przeze mnie efektom, właśnie dobrodziejstwo eTTL?

Ad. 4 kompensacja błysku z poziomu lampy lub body to już inna bajka wymaga wprawy, ogólnie najpierw na 0 potem oceniamy histogram i przestawiamy to tak dla początkującego.
    Pozdrawiam

Kompensacji używałam nie dlatego, że czułam się w tym pewnie jako początkująca, lecz dlatego, że to był jedyny sposób jaki znalazłam, żeby jednak próbować optymalizować doświetlanie moich ujęć .
    Naprawdę - mój 5DMII w trybie manualnym i rzekomo zsynchronizowana lampą, dawał dużo, dużo gorsze zdjęcia (przede wszystkim ciemniejsze) niż Nikon d300 w półautomacie i również z lampą w eTTL.

A w ogóle, miczael BARDZO dziękuje za odpowiedź!

Uprawnienia umieszczania postów