Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: EOS 1D Mk III - na mrozie nie podnosi lustra.

Początki nałogu Awatar Hellfire
    Miasto
    Koniaków

Domyślnie EOS 1D Mk III - na mrozie nie podnosi lustra.

Problem mam taki, że moja jedynka całą wiosnę, lato i jesień robi zdjęcia idealnie. Gdy temperatura spadnie w okolice zera zaczynają się schody. Praktycznie zawsze gdy tylko puszka się wychłodzi, po naciśnieciu spustu (albo włączeniu live view) wyskakuje error 99. Przysłona się przymyka, migawka podnosi, ale lustro zostaje na swoim miejscu. Wyjmowanie baterii nic nie daje. Podniesienie lustra palcem nie stwarza oporu, ale też niczego nie zmienia. Gdy tylko aparat się ogrzeje problem znika i wszystko pracuje normalnie. Googlowanie nic mi nie dalo, serwis tez pierwsze słyszy o takim czymś. Może więc ktoś z was spotkał się z czymś takim i zna rozwiązanie?

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Domyślnie

Sprzedać wiosną po przymrozkach. Cieszyć się gotówką.
    5D 50/1.8 STM + 100/2.8 L IS USM

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Witam serdecznie.

Cytat Zamieszczone przez Hellfire Zobacz posta
    Gdy tylko aparat się ogrzeje problem znika i wszystko pracuje normalnie.
    Aby ktoś go nie przesmarował jakimś szuwaksem?
    Kiedyś trafiłem przesmarowane listki przesłony w obiektywie.
    Objaw był podobny.
    ....C50E....C40D

Dopiero zaczyna Awatar Lukegt
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kwapiszon Zobacz posta
    Sprzedać wiosną po przymrozkach. Cieszyć się gotówką.
    Za taką odpowiedź powinieneś dostać bana.
    Może kiedyś staniesz się szczęśliwym posiadaczem takiego sprzętu w "idealnym stanie". Ciekaw jestem Twojej miny.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Spokojnie. Hellfire ma problem i nieśmieszne dowcipy istotnie są tu nie na miejscu.

Niewłaściwy smar brzmi sensownie. Spróbowałbym również z innym egzemplarzem aku.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Smar nie wchodzi w grę, bo aparat znam od narodzin i na pewno nikt mu nic nie aplikował podejrzanego. Chyba, że Żytnia, bo to puszka z felernej serii autofocusa. Inne aku tak samo nie bardzo, bo mam dwa zapasowe. Więc niemożliwe, że na trzech bateriach wyskakuje ten sam problem. Na moje oko jednak coś ze smarem będzie, bo tylko przy mrozach ten błąd wyskakuje. Smar gęstnieje i jest problem. Z drugiej strony "rozruszanie" lustra palcem nic nie pomaga. A teoretycznie powinno. Pytam, bo nie chce wysyłać puszki do serwisu, bo pewnie sprawdzą w pokoju, w cieple i odeślą, że usterki nie stwierdzono.

Początki nałogu

Domyślnie

Może spróbuj patentu z wychłodzeniem samegoo body w lodówce i szybkim teście. Jak efekt będzie się powtarzać to wiesz, że to body i zadaj pytanie do e-csi czy w ten sposób mogą aprat sprawdzić. Jeżeli mają dostęp do lodówki to powinni zdiagnozować to co ty w warunkach domowych.
    A Może to być obiektyw? Jeżeli samo body z lodówki będzie wspaniale pracować z obiektywem który jest ciepły to wtedy może szukać winy w obiektywach.
    Możesz też próbować schłodzić samo body bez baterii, lub same baterie bez body?
    Zastanawiam się czy w twoim aparacie nie ma jakiejś dodatkowej baterii, która na chłodzie siada i aparat robi ci kuku?

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dziwna sprawa.
    A kontaktowales sie z innym serwisem? Berlin? Zapytac nie zawadzi, moze oni mieli taki przypadek.

Wysłano z GT-I9000 z użyciem Tapatalk

Miasto
    Koniaków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    Może spróbuj patentu z wychłodzeniem samegoo body w lodówce i szybkim teście. Jak efekt będzie się powtarzać to wiesz, że to body i zadaj pytanie do e-csi czy w ten sposób mogą aprat sprawdzić. Jeżeli mają dostęp do lodówki to powinni zdiagnozować to co ty w warunkach domowych.
    Patent z lodówką wydaje mi się trochę dziwny i "szalony". Nie wiem czy klimat panujacy na dworze przy mrozie jest podobny do tego w lodówce. Wydaje mi się, że w lodówce jest dużo bardziej wilgotno, a nie bardzo mi zależy, żeby woda skraplała się w środku puszki. Może jednak zaryzykuję.

Cytat Zamieszczone przez darecky Zobacz posta
    A Może to być obiektyw? Jeżeli samo body z lodówki będzie wspaniale pracować z obiektywem który jest ciepły to wtedy może szukać winy w obiektywach.
    Możesz też próbować schłodzić samo body bez baterii, lub same baterie bez body?
    Zastanawiam się czy w twoim aparacie nie ma jakiejś dodatkowej baterii, która na chłodzie siada i aparat robi ci kuku?
    Obiektyw to nie może być, bo czy z założonym czy bez lustro i tak się nie podnosi. Dodatkowa bateria nie wiem czy może być winna. No bo w sumie co ona może mieć wspólnego z problemem. Tak się zastanawiam, czy to nie jest wina elektroniki, jakiś zimny lut czy coś. Może na zimnie coś przestaje stykać. Piszę to dlatego, bo zakładając, że jest to jakiś smar to musi on mieć jednak chwilę, żeby zgęstnieć. A raz mi się przydarzyło na 20 stopniowym mrozie, że aparat przestał robić zdjęcia po 3 sekundach. Siedziałem w ciepłym, nagrzanym aucie, testowo robiłem kilka zdjęć, wyszedłem z auta i od razu po zamknięciu drzwi nacisnąłem spust. I już lustro się nie podniosło. A nic nie zamarza w 3 sekundy (mając na myśli tego typu rzeczy).

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

a może to problem na stykach body - obiektyw?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów