Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 31

Wątek: +/- 5500tyś do wydania?

Uzależniony Awatar Zbyszko666
    Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Darx
    Mając 7D, które naprawdę świetnie sobie radzi na wysokich ISO, w dodatku jest definitywnie szybsze od starej piątki, wybrałbym szkiełko.
    Oczywiście tutaj się zgadzam nawet nie przeczę, że 7D to demon szybkości z odpowiednim dla niego słoikiem. Dlatego własnie jest zadane powyższe pytanie ku czemu się przychylić? czy pod 5D mimo tego ,że FF ale wolniejsze czy 40D mającego szybszy AF.
    Cytat Zamieszczone przez Bffist"
    Zbyszko666, więc może lepiej zainwestować w 70-200 f4 ?
    Jest to też dobre rozwiązanie ,bo z 7D na wysokim IsO na koncercie ,czy tam sporcie daje rade. Aczkolwiek w hali zawiodłem się na F4. Lecz patrząc na stosunek zdjęć to więcej robie w plenerze jeżeli chodzi o sport.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

hmm jeśli masz 7D to moim zdaniem 5D1 zawiedzie Cię pod każdym kątem za wyjątkiem obrazka (bo ten jest przecudny) i wizjera, tzn:
    -gorsze iso
    -duuuuuużo gorszy AF
    -nieporównywalnie mniejsza prędkość działania (np robią kilka zdjęć po rząd parat potrafi na moment "zamulić")

owszem nawet z tymi szkłami co posiadasz 5D będzie dawało piękny obrazek, może nawet ładniejszy niż 7D, ale mimo wszytko jest to puszka 2 a może nawet 3 generacje starsza, ze wszystkimi tego wadami

więc jeśli nie brakuje Ci szerokości to ja bym wziął 40D i 70-200/2.8 is/bez is ver 1 (z is można za 4000-4500zł znaleźć)

a jeśli stawiasz na szerokość to albo 40+ tamron 17-50 VC i jeszcze Ci na 70-200/4 bez is albo 200/2.8 L starczy (oczywiście poza tamronem pisze o sprzęcie używanym), bądź też opcja dwa 5d1 + 17-40/4 L a wtedy będzie już bardzo szeroko no i bez takich przerysowań jak w fishu

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Na wstępie reasumując to tak

Zestawy... (używki)

-40d, 70-200 2.8 IS - zmieści się w granicach danej kwoty
    -40d, 17-40 ,200 2.8 L - jak najbardziej mieści się w danej kwocie ?
    - 5D + 70-200 2.8 - tutaj już raczej dopłata wskazywana..
    - 5D + 70-200 4 - mieści się jak najbardziej w cenie i jeszcze zostanie..
    takie są chyba moje wstępne przeliczenia patrząc po kontem zakupu..? chyba ,że można to jeszcze urozmaicić..

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez geko123 Zobacz posta
    hmm jeśli masz 7D to moim zdaniem 5D1 zawiedzie Cię pod każdym kątem za wyjątkiem obrazka (bo ten jest przecudny) i wizjera,
    Dokładnie. Postaw przed sobą pytanie: Zbyszko666, czy aby na pewno potrzebujesz magii FF? Aż tak kiepskie zdjęcia robisz?

Oczywiście NIE wrzucam wszystkich do jednego wora mówiąc, że Ci którzy z FF żyją robią słabe zdjęcia. Jednak spotkałem się z takimi osobnikami, którzy z kropa wyciągali, no nic nie wyciągali, a klientów czarowali magią FF.

-nieporównywalnie mniejsza prędkość działania (np robią kilka zdjęć po rząd parat potrafi na moment "zamulić")
    ShutterLag

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    Oczywiście tutaj się zgadzam nawet nie przeczę, że 7D to demon szybkości z odpowiednim dla niego słoikiem. Dlatego własnie jest zadane powyższe pytanie ku czemu się przychylić? czy pod 5D mimo tego ,że FF ale wolniejsze czy 40D mającego szybszy AF.
    W tym przypadku Ci nie odpowiem, bo sam jestem na granicy: Brać 5dmk2 czy kupić 7D. Przychylałem się do piątki, ale znowu czuję braki w AF-ie

Jeśli naprawdę focisz na halach, ciemniejszych miejscach i w sporcie, to być może warto by się zastanowić nad dłuższym szkiełkiem. Ze swojej strony polecam 70-200/4 IS - świetne szkiełko warte każdych pieniędzy

Musisz pamiętać, że ostateczna decyzja leży po twojej stronie klawiatury Skontaktuj się z użytkownikiem z Twoich okolic, który dysponuje 5d mark 1 nawet i 2. Spróbujesz swoich sił i sam zdecydujesz się.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Początki nałogu
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zbyszko666 Zobacz posta
    - 5D + 70-200 2.8 - tutaj już raczej dopłata wskazywana..
    polecam taki zestaw możesz jeszcze pomyśleć o 135/2.0 L

Cytat Zamieszczone przez Darx Zobacz posta

Oczywiście NIE wrzucam wszystkich do jednego wora mówiąc, że Ci którzy z FF żyją robią słabe zdjęcia. Jednak spotkałem się z takimi osobnikami, którzy z kropa wyciągali, no nic nie wyciągali, a klientów czarowali magią FF.
    Niech zgadnę, nie masz FF? :razz:
    Podpisy kłamią

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa? Ja bym kupił 5D i wykorzystywał zgodnie z jego przeznaczeniem a nie do sportu choć kolega foci żużel 5DII i jakoś nie narzeka na AF. Ja mam woła roboczego do wszystkiego 1DII oraz 5D do zadań specjalnych. Do tego 17-40/f4, 70-200/f4 i 50/1,8 oraz do zadań specjalnych Sigmę 120-400/f4,5-5,6 OS HSM. Trening z kamerą wideo, którą codziennie coś filmuję pozwala mi robić zdjęcia typu 1/60s przy 200mm czy 17mm @1/10s. Jestem zadowolony z mojego zestawu i raczej nei zamierzam nic zmieniać. No może 600D by się przydało do filmowania.

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa? Ja bym kupił 5D i wykorzystywał zgodnie z jego przeznaczeniem a nie do sportu choć kolega foci żużel 5DII i jakoś nie narzeka na AF. Ja mam woła roboczego do wszystkiego 1DII oraz 5D do zadań specjalnych. Do tego 17-40/f4, 70-200/f4 i 50/1,8 oraz do zadań specjalnych Sigmę 120-400/f4,5-5,6 OS HSM. Trening z kamerą wideo, którą codziennie coś filmuję pozwala mi robić zdjęcia typu 1/60s przy 200mm czy 17mm @1/10s. Jestem zadowolony z mojego zestawu i raczej nei zamierzam nic zmieniać. No może 600D by się przydało do filmowania.
    Stawiam, że tym komentarzem kolegę namówisz. Jednak brać 5D tylko po to by leżało? Jest sens? Przeglądam to forum prawie codziennie i zawsze takie dylematy kończą się tym samym. Magia FF. Co jeśli tej magii nie widać? Decyzja ostateczna należy do Zbyszka, tak czy siak.

Cytat Zamieszczone przez model Zobacz posta
    Niech zgadnę, nie masz FF? :razz:
    Rozumiem, że czytanie ze zrozumieniem to już cecha bardzo rzadka
    Jednak jeśli chcesz ciągnąć wojenkę, to proszę o pw. Z chęcią zobaczę jakie to argumenty usłyszę.
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A powiedz mi co kolega zyska jeśli do 7D dokupi proponowane tu 40D?

Miasto
    Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC
    Moje zdanie jest takie, skoro podstawowym aparatem nadal ma być 7D to po co kupować kolejnego cropa?
    Owszem był brany pod uwagę crop u mnie ,aczkolwiek zgadzam sie po co kolejny. Dlatego pisałem ,ze pełna klatka czy tam 7D ma być body jako 2 i wykorzystywane w odpowiednich momentach czy tam sytuacjach.

Stawiam, że tym komentarzem kolegę namówisz. Jednak brać 5D tylko po to by leżało? Jest sens?
    Nikt nic takiego nie powiedział ,że będzie leżakować. Po to powstał ten temat ,zeby dyskutować i zrealizować zgodnie z jego przeznaczeniem. Biorąc pod uwagę wszelkie opinie itp.
    Co jeśli tej magii nie widać?
    magia przyjdzie sama.. mam taką nadzieję..

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC
    A powiedz mi co kolega zyska jeśli do 7D dokupi proponowane tu 40D?
    Ja wiem tyle ,że będę szukać 5D używki ,a jeżeli nie trafię to tylko kupię same szkła. Aczkolwiek mam jeszcze czas..

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zaraz ci napiszą, że 5D to stara puszka i tylko zajeżdżone egzemplarze można kupić. Od razu powiem, że da się kupić używany egzemplarz w idealnym stanie z małym przebiegiem. Mój 5D miał 9000 klatek w momencie zakupu co potwierdziło się kiedy na targach foto serwis sprawdził mi przebieg. Ja przez 1,5 roku dołożyłem 4000 i teraz mój egzemplarz ma jedyne 13000. Szukaj a znajdziesz.

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów