na jaka zmieniles?Zamieszczone przez aptur
na jaka zmieniles?Zamieszczone przez aptur
300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3
Zmienilem na 5.2 i tutaj tego przykrego efektu nie ma. Wcześniej miałem chyba 5.1.Zamieszczone przez M-S
to nie artefakty jpg, zapisuje jpg w jakosci 100 i jest to samo, TIFF to samo... czyli problem lezy gdzie indziej...Zamieszczone przez Vitez
300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3
w batchu kiedy ustawiam na sztywno profil (np iso 800) - po zmianie wersji na 5.2 jest to samo. Kiedy analizuje pojedyncze zdjecie i odszumiam z tego co wyliczy program - jest ok... ale robic teraz 100 zdjec recznie (?)
chyba ze jest opcja, ktora przeoczylemwalcze dalej
widze ze mam tutaj monopol na odpowiedzi![]()
wiem juz wiecej. w trybie obrobki pojedynczego zdjecia tylko opcja Auto Profile with Regular Image daje oczekiwane rezultaty po zapisie. Ustawianie ecznie profilu - do bani. Podobnie w batchu z jedna roznica - przy zaznaczeniu "Auto profile input images" niestety efekty sa niestety kiepskie (podczas gdy w trybie 'recznym' ta opcja daje najlepsze wyniki).
Czy ktos sie z takim czyms spotkal?potrzebna pomoc...
![]()
Walczyłem z tym długo, kombinowałem z ustawieniami ... i niestety poległem. Skutecznym rozwiązaniem okazało się odszumianie NI z poziomu Photoshopa (NI jako plugin). Stworzyłem sobie odpowiednią akcję, a później zapuściłem przetwarzanie wsadowe i póki co nie zaobserwowałem żadnych degradacji kolorów po zapisie odszumionego pliku.
EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki
W wersji 3.0 problemu nie miałem. W wersji 5.0.5 - tak. Nie zmieniałem wersji na starą. Przy 20d problem szumów (przynajmniej dla mnie, po przesiadce z olka 5050z) przestał istniećZamieszczone przez Marcoone
![]()
5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L
działa (na razieZamieszczone przez Marcoone
) pozdr i dzieki, troche dodalo mi otuchy ze nie tylko ja mam z tym problem :grin:
Jakosc 100 jpg nie oznacza ze jest to JPG bez kompresji - nadal masz kompresje ale o najlepszej jakosci, artefakty nadal moga byc - to tak ogolnie, zebys sie nie ludzil ta cyfra 100 odnosnie JPG w jakimkolwiek programie (tak samo zapisanie JPG z jakoscia 100 nadal oznacza kompresje).Zamieszczone przez M-S
Ale w tym przypadku jesli TIFF to samo to znaczy ze tworcy NI cos zwalili... jak fajnie ze nie upgrejdowalem 8)
oczywiscie racja, chodzilo mi o to, ze otrzymany efekt to 'inny typ' artefaktu -cos a'la zmieniona glebia koloru. Kompresja jpeg wyglada troche inaczej, raczej wiadomo jakiego typu strat jakosci czy zniekszatlcen mozemy sie spodziewac, tutaj byly inne..Zamieszczone przez Vitez
Aczkolwiek..po 2 dniowej walce z NI, braniem sie za pluginy do PSa, przeinstalowywaniem... PoleglemNajnowsze noiseware chodzi wysmienicie jako plugin PSa, swietnie obluguje przetwarzanie wsadowe i jest imo 2 razy szybszu od NI 5.2... Az nie moglem uwierzyc, ale w porownaniu NI vs Noiseware nie mozna wytypowac ktory lepszy - oba daja identyczne efekty!
Więc... skoro nie widać roznicy - po co przeplacac (przynajmniej czasem)
ps. i w koncu fotki iso3200 w 300D mozna drukowac :-D
Ostatnio edytowane przez M-S ; 30-01-2006 o 00:55