Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 22

Wątek: problem z odszumianiem w NI

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aptur
    Też tak miałem. Zmieniłem wersję NI i po problemie.
    na jaka zmieniles?
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M-S
    na jaka zmieniles?
    Zmienilem na 5.2 i tutaj tego przykrego efektu nie ma. Wcześniej miałem chyba 5.1.

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Sprobuj zapisac w TIFF i opisz wrazenia. To co widac na wycinkach to artefakty kompresji JPG a nie kiepskie odszumienie.
    to nie artefakty jpg, zapisuje jpg w jakosci 100 i jest to samo, TIFF to samo... czyli problem lezy gdzie indziej...
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

w batchu kiedy ustawiam na sztywno profil (np iso 800) - po zmianie wersji na 5.2 jest to samo. Kiedy analizuje pojedyncze zdjecie i odszumiam z tego co wyliczy program - jest ok... ale robic teraz 100 zdjec recznie (?)
    chyba ze jest opcja, ktora przeoczylem walcze dalej

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

widze ze mam tutaj monopol na odpowiedzi

wiem juz wiecej. w trybie obrobki pojedynczego zdjecia tylko opcja Auto Profile with Regular Image daje oczekiwane rezultaty po zapisie. Ustawianie ecznie profilu - do bani. Podobnie w batchu z jedna roznica - przy zaznaczeniu "Auto profile input images" niestety efekty sa niestety kiepskie (podczas gdy w trybie 'recznym' ta opcja daje najlepsze wyniki).

Czy ktos sie z takim czyms spotkal? potrzebna pomoc...

Dopiero zaczyna Awatar Marcoone
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Walczyłem z tym długo, kombinowałem z ustawieniami ... i niestety poległem. Skutecznym rozwiązaniem okazało się odszumianie NI z poziomu Photoshopa (NI jako plugin). Stworzyłem sobie odpowiednią akcję, a później zapuściłem przetwarzanie wsadowe i póki co nie zaobserwowałem żadnych degradacji kolorów po zapisie odszumionego pliku.
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcoone
    Mam ten sam problem z NI. Mógłbys napisać, na której wersji jest wszystko ok, a na której się wysypuje ?
    W wersji 3.0 problemu nie miałem. W wersji 5.0.5 - tak. Nie zmieniałem wersji na starą. Przy 20d problem szumów (przynajmniej dla mnie, po przesiadce z olka 5050z) przestał istnieć
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marcoone
    Walczyłem z tym długo, kombinowałem z ustawieniami ... i niestety poległem. Skutecznym rozwiązaniem okazało się odszumianie NI z poziomu Photoshopa (NI jako plugin).
    działa (na razie ) pozdr i dzieki, troche dodalo mi otuchy ze nie tylko ja mam z tym problem :grin:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M-S
    to nie artefakty jpg, zapisuje jpg w jakosci 100 i jest to samo, TIFF to samo... czyli problem lezy gdzie indziej...
    Jakosc 100 jpg nie oznacza ze jest to JPG bez kompresji - nadal masz kompresje ale o najlepszej jakosci, artefakty nadal moga byc - to tak ogolnie, zebys sie nie ludzil ta cyfra 100 odnosnie JPG w jakimkolwiek programie (tak samo zapisanie JPG z jakoscia 100 nadal oznacza kompresje).

Ale w tym przypadku jesli TIFF to samo to znaczy ze tworcy NI cos zwalili... jak fajnie ze nie upgrejdowalem 8)

Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Jakosc 100 jpg nie oznacza ze jest to JPG bez kompresji - nadal masz kompresje ale o najlepszej jakosci, artefakty nadal moga byc - to tak ogolnie, zebys sie nie ludzil ta cyfra 100 odnosnie JPG w jakimkolwiek programie (tak samo zapisanie JPG z jakoscia 100 nadal oznacza kompresje).
    oczywiscie racja, chodzilo mi o to, ze otrzymany efekt to 'inny typ' artefaktu -cos a'la zmieniona glebia koloru. Kompresja jpeg wyglada troche inaczej, raczej wiadomo jakiego typu strat jakosci czy zniekszatlcen mozemy sie spodziewac, tutaj byly inne..

Aczkolwiek..po 2 dniowej walce z NI, braniem sie za pluginy do PSa, przeinstalowywaniem... Poleglem Najnowsze noiseware chodzi wysmienicie jako plugin PSa, swietnie obluguje przetwarzanie wsadowe i jest imo 2 razy szybszu od NI 5.2... Az nie moglem uwierzyc, ale w porownaniu NI vs Noiseware nie mozna wytypowac ktory lepszy - oba daja identyczne efekty!
    Więc... skoro nie widać roznicy - po co przeplacac (przynajmniej czasem )

ps. i w koncu fotki iso3200 w 300D mozna drukowac :-D
    Ostatnio edytowane przez M-S ; 30-01-2006 o 00:55

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów