Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: problem z odszumianiem w NI

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie problem z odszumianiem w NI

Witam
    Mam problem z NI .. caly proces przebiega bez problemu ale : po zapisaniu na dysk(np. jpg, jakosc 100) na zdjeciu sa kolorowe strefy, ciezko opisac, nizej screen

Sytuacja w oknie programu jest ok, tzn wszystko jest smooth,gladziutkie8) Dopiero po zapisie (niewazne czy bmp,tif czy jpg) pojawiaja sie ta okropna 'tecza':-(
    Co robic? Jak sie tego pozbyc? Profile mam dobre itd..w przykladach zdjecie odszumiane z iso 800, wiec nie tak duzo (co dopiero przy 1600 czy 3200! boje sie myslec - i sprawdzac )
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

źle dobrane paramerty, niektóre zdięcia nie dzadząsie odszumić...

Dopiero zaczyna Awatar M-S
    Miasto
    Ruda Sl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popmart
    źle dobrane paramerty, niektóre zdięcia nie dzadząsie odszumić...
    jakie parametry zatem?

i dlaczego to zdjecie nie da sie odszumic? mam rozumiec ze NI i inne pochodne sa stworzone do odszumiania jednolitej czerni? Chyba nie ;-)

zwracam uwage na to, ze te 'przejscia' powstaja dopiero PO zapisie na dysk - po filtrowaniu w NI jest ok, jest 'gladko', zadowalajaco itp itd
    300D(afro;-) )@wasia + KIT + Sigma 70-300 APO DG + 2 x UV HMC + 1GB Kingston HS + torba Soligor + statyw + plany :] na codzien Sony T3

Dann
    Guest

Domyślnie

Sądzę, że to zbyt mała głębia kolorów może 12-16 bitowa (niektóre darmowe programy mają takie ograniczenie), gdy aparat daje 24 bitową. Jak widać taka głębia jest zbyt mała do łagodnych przejść tonalnych...

Dann
    Guest

Domyślnie

a w RAW chyba po 12 bitów na kolor...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Sprobuj zapisac w TIFF i opisz wrazenia. To co widac na wycinkach to artefakty kompresji JPG a nie kiepskie odszumienie.

Bywalec Awatar sail0r

Domyślnie

w niezarejestrowanej wersji NI moze zapisywać w mniejszej gamie kolorów.... ale wtedy efekty powinny być jeszcze gorsze
    S45 user

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Też tak miałem. Zmieniłem wersję NI i po problemie.

Początki nałogu Awatar chuckyy
    Miasto
    Września

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez M-S
    Sytuacja w oknie programu jest ok, tzn wszystko jest smooth,gladziutkie8) Dopiero po zapisie (niewazne czy bmp,tif czy jpg) pojawiaja sie ta okropna 'tecza':-(
    Co robic? Jak sie tego pozbyc? Profile mam dobre itd..w przykladach zdjecie odszumiane z iso 800, wiec nie tak duzo (co dopiero przy 1600 czy 3200! boje sie myslec - i sprawdzac )
    Mi pojawił się taki problem, kiedy zainstalowąłem najnowszą wersję programu. Nic nie daje zapisywanie jako TIFF, 8 czy 16 bitów. Podobnie - na podglądzie jest wszystko ok, problem wychodzi dopiero po zapisaniu pliku. Zaznaczam, że na czb fotach efekt wychodził koszmarny - np. ciało modelki wyglądało jak zbudowane z przejść tonalnych :/
    5d | Canon 16-35 2.8 L | Canon 24-70 2.8 L | Canon 70-200 4 IS L | Canon 85 1.8 USM | Speedlite 580 ex | Omnibounce STOFEN | LumiQuest Soft Screen | transcend 8 GB | kingstone 1 GB ELITE PRO & 2 GB ULTIMATE | Marumi DHG CPL 67, 77, 82 mm | statyw Velbon Sherpa 750R | Lowepro Staelth Reporter 200 AW | Śjakaś inna Lowepro | Military PRO LIMA :] Sporo planów na przyszłość... m.in. 135 L

Dopiero zaczyna Awatar Marcoone
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chuckyy
    Mi pojawił się taki problem, kiedy zainstalowąłem najnowszą wersję programu. ... :/
    Mam ten sam problem z NI. Mógłbys napisać, na której wersji jest wszystko ok, a na której się wysypuje ?
    EOS 33 / EOS 300 / Tamron 28-75 2.8 XR Di / kit 28-90 / Sigma 70-300 APO Macro Super II / polar HOYA HMC i trzy dekielki

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów